Potpuni oprost za 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

U povodu trećeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji se slavi 23. srpnja, Apostolska pokorničarna objavila je kako će na taj dan biti moguće dobivanje potpunog oprosta.

Apostolska pokorničarna, u želji da poveća pobožnost vjernika i poradi na spasenju duša, na temelju ovlasti koje joj je po Božjoj providnosti dodijelio papa Franjo, prihvativši nedavni zahtjev koji je iznio uzoriti kardinal Svete Rimske Crkve Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, u povodu Trećeg svjetskog dana baka i djedova i starijih osoba, koji je Papa ranije odredio da se slavi na četvrtu nedjelju mjeseca srpnja i koji će se ove godine slaviti na temu „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50), milostivo podjeljuje iz nebeskih blaga Crkve potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva po nakanama Vrhovnog prvosvećenika) bakama i djedovima, starijim osobama i svim vjernicima koji će, potaknuti istinskim duhom pokore i milosrđa, sudjelovati 23. srpnja 2023. u povodu Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, u svečanom slavlju koje će Sveti Otac Franjo predvoditi u papinskoj vatikanskoj bazilici odnosno na raznim događajima koja će se održavati diljem svijeta, potpuni oprost koji se također može primijeniti kao molitva za pokoj duša u čistilištu, navodi se u dekretu od 5. srpnja koji potpisuje veliki pokorničar kardinal Mauro Piacenza.

Potpuni oprost, navodi se, mogu zadobiti i oni koji će posvetiti značajno vrijeme posjetu starijoj braći u nevolji ili teškoćama (poput bolesnika, napuštenih i osoba s invaliditetom) – bilo uživo ili virtualno, posredstvom sredstava društvene komunikacije.

Nadalje, potpuni oprost, uz uvjet odijeljenosti od svakoga grijeha i uz nakanu da se što prije ispune tri uobičajena uvjeta, mogu zadobiti i starije osobe koje su bolesne, kao i svi oni koji su iz ozbiljnih razloga spriječeni napustiti svoj dom, a koji će se duhovno pridružiti svetim slavljima na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, prinoseći svoje molitve, vlastite boli i patnje milosrdnome Bogu, napose dok će se putem medija prenositi Papine riječi i brojna slavlja.

Dekret se zaključuje molbom da se svećenici spremnim i velikodušnim duhom stave na raspolaganje za podjeljivanje sakramenta pomirenja.