PREDIVNO! Više od dvije tisuće mladih sudjelovalo na 3. Antunovskom hodu

3. Antunovski hod mladih od crkve sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima do crkve sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu održan je u subotu, 5. lipnja. Program je započeo misom nakon koje je više od dvije tisuće mladih okupljenih iz domovine i onih koji žive izvan Lijepe Naše hodočastilo prema Svetom Duhu.

Misu u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima predvodio je fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, a u svojoj je propovijedi istaknuo kako upravo ovim hodom mladi svjedoče vjeru te potvrđuju geslo ovog susreta: “Neka šute riječi, a govore djela”, piše IKA.

Osvrćući se na evanđelje u kojoj siromašna udovica daje svoja dva posljednja novčića za milodar, fra Josip ističe kako je ta udovica slika Isusa Krista koji se za nas cijeli daje, kao i sv. Antun.

“Sv. Antun silno je želio posvjedočiti vjeru prolijevanjem krvi te je iz reda augustinaca otišao u red franjevaca. Otišao je u Maroko kako bi radio na obraćenju Saracena. Međutim, razbolio se i njegova misija nije uspjela. Potom odlazi u Španjolsku i zbog velike oluje završava na Siciliji. Tijekom putovanja zbiva se velika oluja tijekom koje sv. Antun shvaća kako je cilj kršćanstva predavanje Bogu i Božjoj volji. Bog ima za nas plan. Tako je mučeništvo za svakog od nas izvršavanje svojih obveza, ići u školu, rješavati ispite i biti dobar bračni drug i to sve činiti bez mrmljanja”, poručio je fra Josip.

Nakon mise mladi su se uputili prema Svetom Duhu. Na putu su mladi posjetili franjevački samostan Bezgrješnog Začeća BDM u Dubravi, a potom su se zaustavili na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su održali plesni program te je fra Stjepan Brčina blagoslovio okupljene.

Prema riječima inicijatora Antunovskog hoda mladih fra Stjepana Brčine, ovaj hod pomalo postaje tradicionalni hod, a vjeruje da će nakon ove godine postati i nacionalni.

“Na ovogodišnji hod došli su mladi iz cijele domovine te iz Austrije i Njemačke. Povod Antunovskog hoda je da se povežu dva svetišta te da pokažemo ljudima da se mladi vjernici ne boje izaći na ulice grada i svjedočiti svoju vjeru te evangelizirati u duhu poniznosti i radosti. Česta je pritužba na Crkvu da mlade ne zanima vjera, no mi na ovaj način želimo pokazati da mladi postoje u Crkvi, da su spremni izaći na ulice i svjedočiti svoju vjeru u duhu franjevaštva. Geslo hoda su riječi sv. Antuna: ‘Neka šute riječi, a govore djela’. Pa će tako i mladi hodom svjedočiti vjeru.”