Proglas kard. Puljića o održavanju sinodskih zasjedanja

Tijekom euharistijskog slavlja na svetkovinu Sv. Petra i Pavla 29. lipnja u sarajevskoj katedrali, vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić pročitao je proglas o održavanju sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Podsjetio je kako je na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, prije točno devet godina, s istog mjesta najavio održavanje Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom Sve obnoviti u Kristu (usp. Ef 1,10). „Smatrao sam potrebnim da ova mjesna Crkva vrhbosanska treba dati svoj doprinos općem pozivu Rimskih prvosvećenika na novu evangelizaciju u sveopćoj Crkvi. Nadasve, želio sam da čitava nadbiskupijska zajednica bolje upozna stvarnost u kojoj živi i djeluje i izazove s kojima se suočava kako bi mogla obnoviti svoj misionarski žar, radosnije naviještati Evanđelje i odvažnije svjedočiti svoju vjeru i životnu nadu, piše nedjelja.ba.

S tim ciljem, slijedeći odredbe Zakonika kanonskog prava i drugih crkvenih dokumenata, osnovao sam Pripremno povjerenstvo za održavanje sinode sastavljeno od svećenika i vjernika laika. Povjerenstvo je imalo trostruku zadaću: izraditi Statut sinode; odrediti tematska područja za raspravu na sjednicama Povjerenstva i drugih nadbiskupijskih tijela, kao i na susretima u pojedinim dekanatima Nadbiskupije; izraditi Radni dokument za sinodska zasjedanja i odlučivanja. K tome, izradilo je Pravilnik Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije koji pobliže određuje ono što se odnosi na sinodska tijela i odvijanje sinodskih zasjedanja. Povjerenstvo je uspješno završilo povjerenu zadaću, a svoju 40. redovitu sjednicu, ujedno i posljednju, održalo je 8. lipnja 2021.“, naznačio je kardinal zahvalivši svim članovima Povjerenstva na suradnji posebno dr. vlč. Mariju Bernadiću, generalnom tajniku Sinode.

„S dubokim pouzdanjem u Boga, začetnika svakoga dobra, najavljujem početak sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije“, kazao je kardinal te u nastavu pročitao program zasjedanja.

Svečano euharistijsko slavlje otvorenja Sinode bit će u katedrali u subotu, 11. rujna s početkom u 9 sati, a potom slijedi svečano otvorenje sinodskih zasjedanja u dvorani Svećeničkoga doma Vrhbosanske nadbiskupije.

Kalendar Sinode predviđa ukupno pet sinodskih zasjedanja:

-Prvo zasjedanje: subota, 18. rujna, s početkom u 9:00;
-Drugo zasjedanje: subota, 25. rujna, s početkom u 9:00;
-Treće zasjedanje: subota, 2. listopada, s početkom u 9:00;
-Četvrto zasjedanje: subota, 16. listopada, s početkom u 9:00;
-Peto zasjedanje: subota, 30. listopada, s početkom u 9:00.

Svečanim euharistijskim slavljem u sarajevskoj prvostolnici na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca u 10,30 bit će zaključena Sinoda.

U narednim danima kardinal će, prema Statutu i Pravilniku Sinode, imenovati dekretom sve članove Sinode i svih sinodskih tijela.

„Pozivam svećenike, redovnike i redovnice, samostanske i župne zajednice, obitelji, ali i svakoga pojedinog vjernika i vjernicu, da nastave još usrdnije moliti Molitvu za Sinodu, te da nakane vezane uz održavanje Sinode uključe u svoje svakodnevne molitve.
Sinodu želimo živjeti kao novi zamah Duha Svetoga, kao prigodu za zajedničko traženje odgovora na izazove s kojima se suočava Vrhbosanska nadbiskupija i kao potrebu traženja novih načina naviještanja i svjedočenja Radosne vijesti spasenja.
Naša nastojanja i molitve ponizno stavljamo pred Presveto Srce Isusovo, kojemu je posvećena naša nadbiskupija, i pod zagovor Blažene Djevice Marije i Sv. Josipa, naših nebeskih suzaštitnika.
Neka se u nama i po nama očituje naša privrženost Bogu i naše crkveno zajedništvo. Na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova“, poručio je na kraju proglasa kard. Vinko.