Proslavljena svetkovina Tijelova u Petrinji

Hvaljen Isus i Marija! 

Lijep pozdrav svim pratiteljima i gledateljima međugorskog portala.

Jučer smo proslavili veliku svetkovinu Tijelova u jednom malom mjestu potresom razorenog kraj Petrinje, ime mu je Hrastovica. I u Domovinskom ratu ovo mjesto je pretrpjelo velike ljudske žrtve i materijalnu štetu od strane srpskog agresora. Župna crkva sv. Bartola bila je srušena do temelja, te od bijesa neprijatelja temelj je bio iščupan te je preko praga crkve napravljena lokalna cesta, samo da se zatre trag katoličke vjere i hrvatskog naroda.  

Prije 5 mjeseci, razorni potres koji je pogodio Petrinju 28. i 29.12.2020. snažno je pogodio ovo mjesto, obiteljske kuće i župnu crkvu sv. Bartola apostola što možemo vidjeti na ovim fotografijama. Župni upravitelj župe Hrastovica, fra Dragan Grizelj, uz podršku mještana i župljana, organizirao je misno slavlje i tijelovsku procesiju u mjesnom (vatrogasnom) domu, usprkos svim nedaćama i boli, strahu koju su pretrpjeli ovi mještani. Na svetoj misi koju je predvodio don Ivo Borić, policijski kapelan sisačko-moslavačke policijske kapelanije (sv. Kvirin), župnik fra Dragan Grizelj, a služio je i propovijedao vlč. trajni đakon Vjekoslav Uvalić, dušobrižnik svih hrvatskih branitelja. Na misnom slavlju sudjelovali su članovi hrvatske policije, vatrogasaca i drugih hodočasnika. Tijekom svete mise zajednica je primila i jednog novog člana jer se krstila djevojčica Sonja i postala novim članom ove razorene župne zajednice.

U svojoj propovijedi đakon Vjekoslav ukazao je vjernicima poveznicu sakramenta krštenja te značenje blagdana Tijelova. Naglasio je Isusovu blizinu, ljubav i trpljenje u bijeloj hostiji zajedno sa svim prisutnima u svakoj svetoj misi, ali ljuske ovog svijeta koje se nalaze na našim očima ne dopuštaju nam to zapaziti i osjetiti.

Nakon popričesne molitve slijedila je tijelovska procesija sa četiri postaje koje su bile okružene oko neupotrebljive crkve sv. Bartola. Vjernici i mještani su uz pjesmu i klicanja slave Bogu častili hod s Isusom u Presvetom oltarskom sakramentu kroz svoje ranjeno mjesto i tako hrabrili svoju dušu i tijelo Gospodinovom nazočnošću.

proslavljena-svetkovina-tijelova-u-petrinji_1.jpg

proslavljena-svetkovina-tijelova-u-petrinji_2.jpg

proslavljena-svetkovina-tijelova-u-petrinji_3.jpg