Relikvije sv. pape Ivana Pavla II. darovane Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Prigodom desete srijede Velike pobožnosti sv. Josipu fr. Marko Glogović darovao Josipovom svetištu relikvije prvog stupnja sv. pape Ivana Pavla II.

Fr. Marko Glogović, duhovnik inicijative ''40 dana za život'' i pavlin koji je poznat po borbi za spas nerođenih, predslavio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 22. ožujka povodom Velike pobožnosti svetom Josipu. Koncelebrirali su fr. Mario Škrtić, provincijal i mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, javlja Laudato.

U prigodnoj homiliji fr. Marko Glogović kazao je da je upravo u Nacionalnom svetištu svetog Josipa prije 30 godina osjetio svećenički poziv. Naime, tada je kao pripravnik za svetu Potvrdu hodočastio sa svojom župom u Svetište i nije ni pomišljao na svećeništvo, već bio potpuno nezainteresiran za vjeru, ali ugledavši jednog poljskog pavlina koji je služio svetu Misu odlučio je pridružiti se ''bijelim fratrima''.

Također je istaknuo i biskupa Martina Borkovića koji je također bio pavlin i inicirao da se sveti Josip proglasi zaštitnikom Hrvatske. Propovijedajući o svetom Josipu, fr. Marko je naglasio da ga Josip fascinira jer je prošao sve što i običan čovjek prolazi i jer je bio realan svetac koji je čvrsto stajao nogama na zemlji, te zbog toga razumije naše tjeskobe i brige. Nadalje se prisjetio izgradnje Kuće svetog Josipa za trudnice i majke u teškim životnim situacijama. Osjetio je brigu i moć zagovora svetog Josipa jer kroz 10 godina, koliko kuća postoji, uspjela se održati bez financijske pomoći države i pomoću nje su spasili nebrojenu djecu od abortusa. Upravo zato potaknuo je prisutne na život u Istini, na borbu za život onih slabijih i drugačijih jer nerođeni su slika Isusa Krista.

Pri kraju misnog slavlja voditelj inicijative ''40 dana za život'' Ante Čaljkušić posvjedočio je kako je osjetio poziv da u Hrvatskoj pokrene tu Inicijativu iako o njoj u tom trenutku nije ništa znao, te koje je rezultate Inicijativa ostvarila od kada je pokrenuta. Nakon njega dvije majke posvjedočile su što su osjećale kada su zatrudnjele, kakav je pritisak vršen na njih da počine abortus i koliko im je u odluci da spase svoju djecu pomogao Gospodin, fr. Glogović i ostali aktivni članovi Inicijative.

Prije završnog blagoslova fr. Glogović je, radostan što je slavio svetu Misu u Svetištu gdje je osjetio svećenički poziv, odlučio darovati Nacionalnom svetištu relikvije prvog stupnja svetog pape Ivana Pavla II, te zamolio rektora Sentea da osmisli prikladno mjesto u Svetištu gdje će vjernici moći štovati relikvije. Također je istaknuo želju da članovi inicijative ''40 dana za život'' jednom godišnje zajedno hodočaste k svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske, čuvaru obitelji i hranitelju Božjeg Sina.

Nakon svete Mise svećenici su blagoslivljali i molili za prisutnu djecu koja su se okupila oko oltara, te su nakon toga okupljeni vjernici sudjelovali u štovanju relikvija svetog Ivana Pavla II.

Prijepodne u Svetište su hodočastili učenici Osnovne škole Rude predvođeni vjeroučiteljicom Brankom Oslaković. Mons. Sente upoznao je hodočasnike s poviješću Svetišta i približio im lik svetog Josipa kroz nekoliko svjedočanstava o uslišanim molitvama po njegovom zagovoru. Nakon toga hodočasnici su se okrijepili u pastoralnom centru i pogledali stalni postav ''Čudo Božje Krhkosti'', s. Samuele Premužić kao i umjetnine u Galeriji Martin Borković.
 

Označeno u