SARAJEVO-KOTOR-DUBROVNIK-MEĐUGORJE: "Noć svjedoka" za sve progonjene kršćane u svijetu

Molitvena večer "Noć svjedoka" održat će se u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu 21. rujna, a 22. rujna u Kotoru (Crna Gora), 23. rujna u Dubrovniku (Hrvatska) i 24. rujna u Međugorju.

Noć svjedoka je večer molitve i bdijenja za sve progonjene kršćane u svijetu. Jedan od najvažnijih svjetskih molitvenih događaja održava se već 10 godina u različitim zemljama, javlja Nedjelja.ba.

Ovaj program realizira se u suradnji s papinskom pontifikalnom udrugom Pomoć Crkvi u nevolji koja već dugi niz godina pomaže brojne projekte Crkve u Bosni i Hercegovini, odnosno njezinim direktorom za Francusku Marcom Fromagerom, a koordinatorica molitvene večeri Noć svjedoka je Sabrina Čović-Radojičić, utemeljitelicom međunarodne udruge Maranatha koja se zalaže za ekumenizam i međureligijski dijalog.

Za molitvenu večer Noć svjedoka planirano je uz kardinala, biskupa ili njihove predstavnike poslušati i kratko svjedočenje gostiju. Sudionici programa moći će poslušati Marca Fromagera, direktora francuske podružnice organizacije Pomoć Crkvi u nevolji (koja donira 1/3 ukupnog novca u svijetu) i autora knjige Ratovi nafta i radikalizamkoja će biti tiskana i za naše područje (predgovor je napisao vlč. Tomo Mlakić).

Nazočnima bi se trebao obratiti i otac Kirill Gorbunov generalni vikar Crkve Majke Božje u Moskvi, koji je poznat po svom zalaganju na području ekumenizma. Gostovat će i s. Houda Fadoul koja je završila teologiju i filozofiju na Gregoriani, a danas je kao poglavarica samostana Deir Mar Musa Al-Habashi u Siriji aktivna na području međureligijskog dijaloga.

Organizatori ističu kako ovaj događaj uvijek poprati veliki broj sudionika i medija. Noć svjedoka upriličena je u ožujku 2018. u pariškoj katedrali Notre Dame.

Pogledajte dio ozračja tog molitvenog susreta: