Stepinčevo proslavljeno u Krašiću

Spomendan Bl. Alojzija Stepinca proslavljen je u petak 10. veljače svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću.

Svetu misu predvodio je mons. Pero Sudar, umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup, u zajedništvu s umirovljenim križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, postulatorom kauze za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca mons. Jurjom Bateljom, krašićkim župnikom vlč. Ivanom Vučakom te brojnim drugim svećenicima.

Na početku homilije biskup Sudar govorio je o kušnji, smrti i proslavljenju milijuna ljudi povezujući to s primjerom Bl. Stepinca koji je na osuđeničku stolicu stavljen u vremenu koje je sve činilo da čovjeka udalji od Boga, ali i od drugoga čovjeka. Osvrnuo se na Stepinčeve riječi: "Moja je savjest čista", rekavši kako je to veličanstveno "u takvom trenutku biti uvjeren: 'moja savjest i Bog u njoj, to je moja jakost, to je moja nada to me nosi'. A onda proročki reče javno toj sili: 'Vi ćete propasti kao što su propali i oni prije vas. I onda još jače: a meni će povijest dati za pravo'", rekao je propovjednik. Naglasio je kako blaženik nije sam jer je u isto vrijeme nasilnom smrću ubijeno 506 svećenika, 157 sestara redovnica, braće redovnika, bogoslova, sjemeništaraca i brojni vjernici laici. "Oni su u Bl. Alojziju imali oslonac jer Bog kaže bit ćete utješeni Božjom utjehom kojom ćete i sami moći druge tješiti", kazao je biskup Pero primijetivši kako smo i danas žrtve tog sukoba, "tih valova što se još dižu i zapljuskuju ovu Domovinu, u njoj plaše ljude i crne i crvene ideologije, i danas padamo na koljena duha i molimo: 'Gospodine daj nam mudrosti, daj nam svoje milosti da nam tame prođu, a proljeća svanu, kako Hrvat ne bi bježao iz ove svoje Domovine, kako se ne bi plašio slobode, kako bi se vratio Bogu i čovjeku jer braćo i sestre, jedino je to okruženje i ozračje gdje se može živjeti punina života", rekao je mons. Sudar.

 Istaknuo je kako je molitva najjače oružje, a pouzdanje u Boga, čista savjest i čestitost ljudska su putovi kojima se dolazi do svetosti i snaga kojom se izdrži u svakoj kušnji. "Bila ona mala ili velika u njoj samo čovjek snagom Božje milosti može izići kao pravednik, može izići kao dijete Božje", zaključio je propovjednik, a kako prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na kraju slavlja župni upravitelj vlč. Vučak zahvalio je svima za dolasku, a osobito mons. Sudaru te je pozvao sve okupljene da se zadrže u molitvi pred relikvijama Bl. Alojzija Stepinca i posjete njegov Spomen-dom.

 Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor Josip Vraneković, a sudjelovali su i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao izaslanik Vlade Republike Hrvatske Marin Piletić, potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, kao izaslanik Hrvatskoga sabora Ivan Ćelić, domaći načelnik Josip Petković Fajnik i drugi predstavnici državnih i lokalnih vlasti.