SVJEDOČANSTVO POZIVA Dvadeset i trojica bogoslova iz Hrvatske i BiH u Vukovaru se pripremaju za vječne zavjete

U sklopu priprema za polaganje vječnih zavjeta, koje se kroz tri tjedna održavaju u župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, dvadeset i trojica bogoslova četiriju franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetili su Slavonski Brod.

Za emisiju „Aktualno” Hrvatskoga katoličkog radija posvjedočili su kako su osjetili redovnički poziv i odlučili se nasljedovati Krista po uzoru na sv. Franju Asiškog, javlja Hrvatska Katolička Mreža.

Ove godine organizator priprema za polaganje vječnih zavjeta je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda zajedno s povjerenikom fra Krunoslavom Kocijanom – odgojiteljem bogoslova te provincije. U Slavonski Brod došla su jedanaestorica bogoslova iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene, šestorica bogoslova iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, petorica iz Provincije sv. Ćirila i Metoda i jedan iz provincije Franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Fra Antonio Gašić i fra Josip Andrić su iz Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosna Srebrena sa središtem u Sarajevu, koja trenutno ima 35 bogoslova, a njih 11 priprema se za vječne zavjete.

Rođen sam i odrastao u župi Sivša u Bosni i Hercegovini koju vode oci franjevci i s njima sam provodio svoj dječački život i mladenaštvo. Kroz ministriranje, sviranje i pjevanje te kroz Franjevačku mladež, u određenom sam životnom razdoblju poželio biti kao oni. Bojao sam se i bježao od toga što Bog od mene traži. Nakon završene osnovne škole nisam se upisao u sjemenište jer sam još bio nezreo za takvu životnu odluku. Dobro mi je došlo razdoblje srednje škole kada sam se priključio Franjevačkoj mladeži gdje sam se temeljitije upoznao s likom i djelom sv. Franje. Upoznao sam se i s franjevačkim načinom života i u dubini svog srca osjetio da želim biti kao – nasljedovati Krista po primjeru sv. Franje Asiškog”, rekao je fra Antonio.

U 27. godini sam ušao u samostan. Kao dijete sam se često igrao svećenika. No, taj poziv je došao prije deset godina kad sam došao u Bosnu gdje sam služio bolesnog djeda. Tako se nekako i poziv polako rađao”, istaknuo je fra Josip.

Bog je Onaj koji pomaže, ali i Onaj koji vodi.

Fra Mirko Mišković, jedini bogoslov iz Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, naglasio je kako su braća uspostavila lijepo zajedništvo u različitosti njihovih zajednica, ali i u temeljnoj sličnosti koja ih povezuje.

Svi smo pozvani ostvariti svetost – to je temeljeni poziv. To možemo ostvariti i kroz bračni i kroz redovnički život. Osjetio sam da bih ja taj poziv na svetost mogu savršenije ostvariti u redovničkom životu i tako sam došao u samostan”, zaključio je fra Mirko.

Fra Marko Bandić i fra Antonio Primorac bogoslovi su Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Fra Marko je iz župe Ružići u Općini Grude. Njegovo zvanje prvo je redovničko zvanje nakon 50 godina.

Moj životni put bio je krivudav. Studirao sam Elektrotehniku u Splitu sa svojim bratom blizancem. Nikada sebe nisam vidio u svećeništvu, premda smo cijeli život služili u zajednici kroz sviranje, pjevanje i slavljenje svakodnevne mise. Tek sam na studiju vidio da sebe ne mogu ostvariti u tome već da je moj poziv redovništvo – život u zajedništvu. Nisam znao u kojem bi redu pristupio, a kako kod nas u Hercegovini djeluju franjevci, to je bio logičan slijed. Kada sam ušao u samostan, zaljubio sam se u život sv. Franje i Asiz. Vidim da talente koje mi je Bog dao najbolje mogu iskoristiti u redovništvu, a kasnije i u svećeništvu”, iskanuo je fra Marko.

Fra Antonio Primorac dolazi iz Humca, mjesta u Ljubuškome, iz župe Svetog Antuna Padovanskog.

Nosim ime po sv. Anti, a i roditelji su me od djetinjstva odgajali u vjeri. Zajednički smo molili i odlazili na misu. Bio sam u Frami, a i često smo odlazili na hodočašća u Asiz. Kada sam završavao srednju školu, bježao sam od poziva. Otišao sam na studij Strojarstva u Mostar. No, nisam mogao ostati miran i uvidio sam da trebam učiniti taj korak vjere. Skočio sam i već sedam godina plivam u tome”, rekao je fra Antonio.

Fra Sniša Pucić, fra Vjeran Lazić i fra Mislav Lukačević bogoslovi su Franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda.

Ključni element u odabiru redovničkog poziva je iskustvo zajedništva kroz obitelj, ali i kroz upoznavanje iskustva življenja franjevaštva kroz Framu i Franjevački svjetovni red. Bez primjera braće i sestara koji su u radosti i jednostavnosti živjeli, ne bih tu bio. Radujem se što u ovoj ozbiljnijoj fazi života dolazim do toga prijelomnog trenutak gdje odlučujem doživotno slijediti Krista po primjeru sv. Franje”, naglasio je fra Siniša koji će ubrzo proslaviti i svoju mladu misu.

Fra Vjeran dolazi iz Vinkovaca. U sjemenište je otišao nakon završene osnovne škole kada je upoznao jednog franjevca te nakon što je iskusio zajedništvo u Franjevačkoj mladeži.

Volim Slavoniju, uvijek se volim ovdje vratiti. Sviđa mi se ravnica – kada izađe iz grada gdje god pogledaš vidiš polje. Dane u Vukovaru sam doživio kao priliku da budem tu za ove ljude. Teško mi je prihvatiti činjenicu da su se mnogi moji prijatelji iselili i otišli pronaći bolji život negdje drugdje. To mi još više učvršćuje želju da budem redovnik franjevac i da budem na raspolaganju čovjeku do sebe. Zavolio sam sv. Franju jer je on u svakom čovjeku vidio brata, a svi mi zajedno imamo jednog brata koji je umro za nas na križu”, rekao je fra Vjeran.

Fra Mislav je istaknuo kako je zajedništvo poticaj koji učvršćuje poziv.

To zajedništvo nas potiče naprijed, ali uvijek uz Božju pomoć. On je Onaj koji pomaže, ali i Onaj koji vodi”, zaključio je fra Mislav.