U Sinju održan Kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“

Četiri dana 2. Kongresa Dani duhovne baštine marijanskih svetišta proletjela su u trenu i ostavila trajan dojam na sve sudionike. Kongres je tako postao snažan podsjetnik na snagu i ljepotu Marijine prisutnosti u životima vjernika diljem svijeta, javlja ferata.hr.

sudionici i predavači pohvalili su izvrsnu organizaciju, kako je kazao vlč. Zdravko Tuba:

‘U Sinju se svi osjećaju kao doma, s majkom u svojoj kući, jer Marija kao majka uvijek privlači svoju djecu sebi.’

Četverodnevno duhovno oplemenjivanje naglasilo je važnost hodočašća i suživot kulturnog, arheološkog i vjerskog turizma, kojima se osobito ističe Splitsko-dalmatinska županija.

Nakon molitve fra Marinka Vukmana, upravitelja Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, i pozdravnih govora Mira Bulja, gradonačelnika Grada Sinja i župana Blaženka Bobana, Splitsko dalmatinske županije, izlaganja su održali don Tomislav Ćurić, upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta – Aljmaš, don Ante Omazić – Svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije – Vrpolje, vlč. Zdravko Tuba, upravitelj Svetišta Majke Božje Molvarske – Molve, vlč. Ivan Živić, upravitelj Svetišta Šumanovci – Gunja, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić – Mariološki institut, vlč. Marinko Barbiš, upravitelj Svetišta Majke Božje Goričke – Baška – Krk, fra Ivan Marić, upravitelj Svetišta Uznesenja Blažene Djevice, Široki Brijeg (BIH).

NA okruglom stolu ‘Duhovna baština marijanskih svetišta’ sudjelovali su svi predavači i fra Marinko Vukman, upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Kongres je također posjetio i bivši upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, fra Ante Čovo, jedan od idejnih pokretača lanjskog kongresa. Moderator prvog dijela stručnog programa bio je fra Domagoj Runje. Poslijepodne sudionici kongresa posjetili su Zbirke franjevačkog samostana uz vodstvo fra Gabrijela Hrvatina Jurišića, te tvrđave Kamičak i Grad, kao i brojne druge znamenitosti grada Sinja u pratnji Ivana Vulete, turističkog vodiča, a u večernjim satima mogli su uživati u nastupu KIA ORA Hrvatska.

Subotnji stručni program uslijedio je nakon svete mise koja je slavljena u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Moderator Branimir Romac prepustio je uvodne riječi direktorici Turističke zajednice grada Sinja Moniki Vrgoč i pročelnici Upravnog odjela za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji Matei Dorčić, a molitvu prije početka predavanja održao je fra Domagoj Runje koji je od 5 sati zajedno s hodočasnicima pješačio Stazom Gospi Sinjskoj, na dionici od Dicma do Sinja.

Prvo predavanje ‘Vrhovima svetih planina’ održao je naš istaknuti alpinist Stipe Božić. Svoja predavanja održali su i pater Mislav Skelin -Magis Croatia, Tanja Blaguš – Marijanski zavjet za domovinu i fra Domagoj Runje – Staza Gospi Sinjskoj – Marija u Svetom pismu. Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota, govorio je o temi ‘Putevi svetog Jakova – Camino Imota’, Morena Smoljan Makragić iz Turističke zajednice Vodnjan predstavila je sakralnu baštinu na području Vodnjana, a dr. sc. Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu, imao je predavanje o crkvi svete Marije i svetog Stjepana u Biskupiji kod Knina, najstarijem srednjovjekovnom marijanskom svetištu u Hrvata.

Održan je i okrugli stol na temu ‘Smjernice za razvoj vjerskog turizma RH’, panelisti su bili: prof. Zoran Turza, pater Mislav Skelin, Stipe Božić, Krešimir Prevendar i Matea Dorčić. Poslijepodne su sudionici kongresa posjetili Muzej Sinjske alke gdje su odslušali sat povijesti kojeg je održao voditelj muzeja Boris Filipović-Grčić. Nakon večere u Alkarskim dvorima sudionici su uživali i u koncertu grupe Trio Ventus. U nedjelju, nakon svete mise, 2. Kongres Dani duhovne baštine marijanskih svetišta svečano je zatvoren.

Uspjeh ovog iznimno značajnog i dragocjenog događaja rezultat je posvećenosti, predanosti i napora koji su uložili brojni pojedinci i institucije. Kroz ovaj kongres svjedočili smo snazi međusobne podrške, dijeljenja znanja i iskustava te nadahnuća koje nam donosi ta zajednica.

Na nezaboravnom iskustvu i na tome što ste nam omogućili da produbimo našu vjeru u Majku Božju, iz Turističke zajednice grada Sinja zahvaljuju svim sponzorima, fotografima, članovima organizacijskog odbora, predavačima i sudionicima, izvođačima, tehnici te svima koji su doprinijeli da se ovaj Kongres uspješno održi.

Označeno u