Velika molitvena devetnica „Hrvatska moli za život“

Na svetkovinu Navještenja Gospodnjega, 25. ožujka, započela je velika molitvena devetnica „Hrvatska moli za život“.

Ova je akcija pokrenuta na poziv i inicijativu mons. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa i predsjednika Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije. Na tu devetnicu posebno je svećenike Varaždinske biskupije, tijekom korizmenih susreta, potaknuo i pozvao biskup Josip Mrzljak da se u svojim župama pridruže molitvenom zajedništvu zajedno sa svojim vjernicima. Sve do do Božića, 25. prosinca, javlja portal Varaždinske biskupije.

Prvi dan velike devetnice započeo je svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, koje je predvodio umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac zajedno s domaćim župnikom Stjepanom Mostečakom. Uvodeći u misno slavlje lijepi broj okupljenih vjernika, biskup je naglasio „kako je cilj ove velike devetnice probuditi svijest o veličini djeteta i njegovom bogatstvu za obitelj, narod i domovinu“.

U homiliji istaknuo je značenje svetkovine Navještenja Gospodnjega kojim je Bog sam ušao u ljudsku povijest, kojega je već prorok Izaija u Starom zavjetu navijestio kao Emanuela – koji će biti Bog s nama. „Kralju Ahazu, protiv kojega su se digli susjedni kraljevi prorok je navijestio da se ne treba bojati neprijatelja, nego da svoje pouzdanje stavi u Boga koji priprema nešto veliko“, rekao je biskup.

U nastavku propovijedi biskup je istaknuo je nekoliko najvažnijih poruka svetkovine Blagovijesti, među kojima je posebno istaknuo primjer Blažene Djevice Marije koja je milosti puna. „Marija se sva predala Bogu pa i mi trebamo sve svoje pouzdanje staviti u Božje ruke poput Bl. Alojzija Stepinca koji je živio svoje geslo: 'In te Domine speravi – U tebe se Gospodine uzdam'“, rekao je biskup. Sljedeća važna poruka svetkovine vidi se, naglasio je, u djetetu koje je najveći Božji dar obitelji, narodu i domovini, kao što je Isus Krist – druga božanska osoba Presvetog Trojstva, najveći dar ljudskom rodu.

„Drago mi je da upravo današnjom svetkovinom Blagovijesti započinje velika devetnica Hrvatska moli za život, te će se održavati svakog 25. u mjesecu kao spomen utjelovljenja Božjeg Sina Isusa Krista. Premda neki naši stručnjaci predviđaju nestanak hrvatskog naroda, čvrsto sam uvjeren da će hrvatski narod opstati, jer narod koji moli, taj narod živi“, rekao je propovjednik.

„Molimo da se svako začeto a nerođeno dijete u Hrvatskoj sretno rodi, da svojim rođenjem razveseli roditelje, obitelj i naš narod i obogati nam dragu domovinu“, potaknuo je biskup. Nakon pričesti okupljena zajednica izmolila je za tu prigodu preporučenu molitvu za život pape Benedikta XVI.

Označeno u