VELIKO ČUDO Krv svetog Januarija prešla u tekuće stanje

Krv mučenika svetog Januarija ponovno je u utorak na svečev blagdan prešla u tekuće stanje.

"Upravo smo iz sefa uzeli relikvijar s krvlju našeg sveca zaštitnika, koja je odmah prešla u tekuće stanje", objavio je 19. rujna opat kapele riznice napuljske katedrale, javlja CNA.

Opat Vincenzo De Gregorio je na početku mise objavio da se čudo ponovno dogodilo.

Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia držao je relikviju krvi, pomičući staklene ampule kako bi pokazao tekuće stanje krvi nakon čega je uslijedio pljesak vjernika.

Sveti je Januarije glavni zaštitnik grada Napulja. Ono po čemu je sveti Januarije zasigurno najpoznatiji svakako je čudo koje se godišnje događa o svečevu blagdanu te još dva puta tijekom godine. Naime, u katedrali u Napulju čuva se i ampula za koju se vjeruje da sadržava krv svetog Januarija. Krv u relikvijaru, koja je inače u krutom stanju, o svečevu se blagdanu spontano pretvara u tekućinu. Nadbiskup Napulja pokazuje relikvijar narodu, naginjući ga kako bi vidjeli da je sadržaj krut i odlaže ga na oltar. Nakon molitve, sadržaj ampule se pretvara u tekućinu. Nadbiskup potom podiže ampulu, naginje je i pokazuje narodu kako bi se vidjelo da se sadržaj pretvorio u tekućinu. Potom se ampula izlaže na štovanje tijekom osam dana. Nekad se ovaj proces likvifikacije događa gotovo trenutno, a nekad tek nakon nekoliko dana.

Na misi 19. rujna Battaglia je govorio o čudu i o tome što ono jest - a što nije.

“Svake godine iz prve ruke možemo vidjeti kako svjedočanstvo jednog čovjeka koji je velikodušno dao svoj život za Evanđelje, do posljednjeg daha, do posljednje kapi krvi, nije stvar prošlosti, povijesni događaj koristan samo da se o njemu piše u nekoj knjizi.”

“Ne. To je živo, aktualno i prisutno svjedočanstvo, sposobno progovarati srcima svih vjernika, tjerajući ih na veću dosljednost, iznad hrabrosti, na život davanja, utemeljen u dijeljenju”, istaknuo je katolički prelat.

 

Podsjetio je nazočne da krv mučenika "nije prorok kojeg konzultiramo, a još manje horoskop grada čija je funkcija predvidjeti nesreću ili sreću za grad.

Ne, Relikvija koju blagoslivljamo je jednostavno prometni znak, prst koji nam ukazuje na nužnost, hitnost i potrebu radikalnog nasljedovanja Evanđelja, bezrezevno privučeni njegovom oslobađajućom ljepotom, slušajući otvorenog srca i uma njegove riječi života i nade.”

Battaglia je rekao da ga krv svetog Januarija tjera na razmišljanje o nepravednom krvoproliću koje se događa svaki dan “kad god je osoba ranjena, ponižena, kad se ne poštuje njezino dostojanstvo”.

Battaglia je dodao kako ga krv sv. Januarija tjera da razmišlja o nepravednom krvoproliću koje se događa svaki dan “kadgod je osoba ranjena, ponižena i prezrena u svojem dostojanstvu”.

“Vjerujem da će se pravo čudo dogoditi onog dana kada ova krv [sv. Januarija] zauvijek ostane tvrda, kompaktna, zgrušana! Da, vjerujem da će se pravo čudo dogoditi kada pravda poljubi mir, kada dobro zauvijek nadvlada zlo, kada dobra vijest Isusa Krista isuši patnju ovog svijeta, rasvijetli tamu za sva vremena, dovede sve stvari do svršetka, uđe tako duboko u srca muškaraca i žena da će njihove riječi, njihova djela, njihove misli biti samo dobrota, dobročinstvo i ljepota”, zaključio je nadbiskup.

Nakon mise, relikvija krvi svetog Januarija ostat će izložena na štovanju u napuljskoj katedrali do 26. rujna u znak zahvalnosti za čudo.