Veliko zanimanje za svjetski dan mladih 2016

Krakov/Rim – Za Svjetski dan mladih koji će se u srpnju sljedeće godine održati u Krakovu već je prijavljeno više od 230.000 hodočasnika i više od tisuću velikih skupina, javlja poljska agencija KAI.

Papa Franjo je 26. srpnja otvorio proces prijava, te se tom prilikom i sam prijavio kao sudionik. Prema riječima koordinatora za registraciju sudionika SDM vlč. Andrzeja Wolpiuka, gotovo polovica prijavljenih su Poljaci. Iz inozemstva najviše je prijavljenih Talijana, njih više od 23.000, potom Francuza, više od 11.000. Slijede hodočasnici iz SAD (6000), Španjolske, Njemačke, Austrije, Brazila, Argentine i Kanade. Vlč. Wolpiuk ističe kako su pristigle i prijave iz Ukrajine, Oceanije, Burundija, Obale Bjelokosti, Indonezije, Malezije, Jordana, Sirije, Indije, Pakistana, Hondurasa, Haitija, Gvatemale. Organizacijski odbor SDM ulaže velike napore kako bi se sudionicima iz udaljenih zemalja što više smanjili troškovi. Tako su u tijeku i razgovori s poljskim Ministarstvom vanjskih poslova o mogućnosti da se sudionicima SDM-a ne naplaćuju vize.

Dodatne obavijesti oko prijava dostupne su na mrežnoj stranici Svjetskog dana mladih www.krakow2016.com.

Prijave u Hrvatskoj započet će početkom desetog mjeseca, a svi mladi moći će se prijaviti svojim nad/biskupijskim povjerenicima za pastoral mladih.