Završen Svjetski dan mladih 2016 vidimo se u Panami 2019.

Svečanim misnim slavljem u nedjelju, 31. srpnja, završen je Svjetski dan mladih u Krakowu. Sveti Otac najavio je kako će naredni SDM biti organiziran u Panami 2019.

U petak je papa Franjo posjetio memorijal i muzej u Auschwitzu, mjestu u kojem je život u koncentracijskom logoru tijekom Drugog svjetskog rata izgubilo više od milijun ljudi, uglavnom Židova. Nije održao javni govor, nego se umjesto toga posvetio molitvi u tišini. Susreo se s nekolicinom preživjelih iz ovog logora i poslušao njihove životne priče.

Po povratku u Krakow posjetio je pedijatriju koja djeluje u sklopu Sveučilišne bolnice, te se susreo s djecom. Ohrabrio je pacijente, ali i medicinsko osoblje bolnice, koji svoju dužnost obavljaju s mnogo suosjećanja. "Mogli bismo biti bliski bolesnima kao što je to bio i Isus, u tišini, s blagošću i molitvom", istaknuo je Papa.

Uvečer toga dana predvodio je pobožnost Puta križa s mladima u krakovskom parku Blonia. Po završetku je održao govor, u kojem je podsjetio sudionike SDM-a da je svijet potreban onih koji ne žive svoj život dopola, nego one koji su poput Krista spremni žrtvovati svoj život služeći najsiromašnijima i najranjivijima. Uvečer se s prozora nadbiskupske rezidencije ponovno javio mladima, podsjećajući da je petak dan boli i pozivajući okupljene da se pomole za sve ljude u potrebi.

Četvrtog dana svog apostolskog pohoda Poljskoj, u subotu, Sveti Otac je u jutarnjem terminu posjetio svetište Božanskog milosrđa, pomolio se na grobu sv. Faustine Kowalske i ondje ispovjedio petoro mladih. Prije toga stupio je kroz Sveta vrata, naglasivši simboliku Jubileja milosrđa. Potom je otišao u svetište sv. Ivana Pavla II. u Krakowu. Ondje se susreo sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, svim osobama posvećenog života i sjemeništarcima, predvodeći svečano misno slavlje.

U nastavku je posjetio crkvu i samostan franjevaca konventualaca, gdje se štuju relikvije dvojice poljskih franjevaca mučenika, Zbignjeva Stzalskowskog i Michala Tomaszeka. Oni su ubijeni 1991. u peruanskom gerilskom ratu, a blaženima proglašeni 2015. Sveti Otac susreo se u subotu i s isusovačkom zajednicom u Krakowu, premda taj susret nije bio planiran. Iz tog razloga nije bilo javnog obraćanja u vidu govora. Uz provincijala je bilo prisutno 30-ak članova Družbe Isusove, kojoj pripada i papa Bergoglio.

Stigavši u park Brzegi na jugoistoku Krakowa, koji je tijekom SDM-a nazvan Campus misericordiae, Papa je s nekolicinom mladih predstavnika svih kontinenata zakoračio kroz Vrata milosrđa, koja su posebno uređena za ovaj događaj. Potom je uslijedilo molitveno bdijenje s mladima pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje se već redovito organizira uvečer pretposljednjeg dana Susreta mladih.

U nedjelju je upriličeno svečano misno slavlje zatvaranja ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih. Na Campusu misericordiae misi je nazočilo oko milijun mladih, a Sveti Otac u homiliji je podsjetio okupljene kako ostvariti pravi odnos s Kristom, bez obzira na prepreke. Na kraju misnog slavlja, prije molitve Anđeoskog pozdrava, Papa je objavio mjesto održavanja sljedećeg Susreta mladih 2019. Bit će to srednjoamerička država Panama. Poslije podne Papa se susreo i s organizatorima i volonterima SDM-a, a potom se s krakovskog aerodroma uputio natrag u Vatikan.

Izvor: Svjetlo riječi