2. siječnja – DAN ŽALOSTI U BIH ZBOG TRAGEDIJE U TRIBISTOVU

Prvi trenuci Nove godine 2021. u Hercegovini su započeli s tragedijom. U mjestu Tribistovo, između Pošusja i Blidinja, četiri mladića i četiri djevojke u dobi od 18 do 20 godina preminulo je od posljedica gušenja u novogodišnjoj noći.

Tragedija se dogodila dok su mladi iz mjesta Rakitna i Posušja čekali Novu godinu.

Obdukcija u Mostaru

Policijski službenici zajedno s dežurnim tužiocem tog kantona obavili su uviđaj i druge istražne radnje, a njihova tijela prebačena su u Mostar gdje će se provesti obdukcija.

Dan žalosti u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 41. vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o proglašenju 2. siječnja 2021. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragične pogibije osmero mladih iz Općine Posušje od posljedica gušenja plinom.

Ova odluka je jednoglasno usvojena.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u FBiH. Medijske kuće na teritoriji FBiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Najviši političkih zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uputili su poruke sućuti porodicama žrtava, a saučešće su izrazili i vjerski poglavari iz te dvije zemlje.