78. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca

Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca u povodu 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću održavaju se od 3. do 7. veljače 2023. na Širokom Brijegu.

Dane priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Vicepostulator je 3. veljače u 10 sati zajedno s društvenim predstavnicima položio vijence i zapalio svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava i predvodio molitvu za pobijene franjevce i puk Božji.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započele su 4. veljače. Kroz prva tri dana predvodili su ih župnici rodnih župa pobijenih hercegovačkih franjevaca. U 17.30 je započinjala molitva krunice, a u 18 sati misa.

Prvoga dana misu je predvodio don Ante Čarapina, župnik u Grljevićima, drugi dan fra Dario Galić, iz župe Drinovci, a trećeg dana fra Velimir Bagavac, župnik na Čerinu.

Kroz spomenuta tri dana podijelile su se i nagrade onima koji su sudjelovali na XII. natječaju „Stopama pobijenih” s temom „Pobijeni hercegovački franjevci”.

U nedjelju, 5. veljače, u 17 sati dočekani su sudionici „Mimohoda sjećanja” koji su pješačili ili trčali od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu su se pomolili za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočili krunici i misi u samostanskoj crkvi.

PROGRAM OBLJETNICE STRADANJA

Na sam dan obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24-ica ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi misa zadušnica koju će predvoditi fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić ukratko iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.