Djevojčica nađena u parku dobila ime Nina. I dalje se ne zna se tko je, ni odakle je

Brbljava je, ali nitko ne razumije što govori, a pokušali su razni prevoditelji.

Već mjesec dana traje potraga za identitetom djevojčice u dobi od, najvjerojatnije, tri godine koju je netko 4. listopada ostavio u parku u Velikoj Gorici. Ne zna se tko je ni odakle je niti kojim jezikom govori. Smještena je u Dom za djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu gdje su joj domske tete nadjenule ime Nina.

Reagirala na ime Zeinab

Veseloj djevojčici tamnije boje kože i kovrčave kose koju su joj odgojiteljice jučer svezale u kike to se ime, izgleda, sviđa i na njega se odaziva. Brbljava je, no nitko ne razumije što govori. Na riječi arapskog, perzijskog, urdu, azerskog, turskog, kurdskog, farsi i hindi jezika kojim su joj se posljednjih dana obraćali brojni prevoditelji i članovi udruga Nina nije reagirala. Kada se zaigra i raspriča, u dom u Nazorovoj snimaju njezine riječi ne bi li to pomoglo u otkrivanju njezina identiteta.

– Kada je došla k nama, bila je gladna, no vidjelo se da je to dijete naučeno raznim manirama i da se za nju netko lijepo brinuo. Kako je dospjela ovamo, nije jasno ni nama ni ljudima koji rade s izbjeglicama jer Velika Gorica nije na izbjegličkoj ruti. Sada se identificiraju migracijski putovi i grupe ljudi koje su u prvo vrijeme izbjegličkog vala ovamo došle. Tih su se dana izbjeglice mogle slobodno kretati. Možda ju je netko ostavio. Moguće je da su njezini roditelji već stigli do Njemačke ili Skandinavije – kaže ravnateljica doma Jasna Ćurković-Kelava.

Malena Nina se, kaže odgojiteljica Vera Delač, najviše voli igrati lutkama koje premata i oblači. Usvojila je neke hrvatske riječi pa traži “pipi” kada mora u toalet. Kada je žedna, rukom pokaže prema praznoj čaši. Dobro je prihvatila i drugu djecu u domu i s njima se igra. Nije imala, niti ima, teškoća sa spavanjem, nije agresivna i ne pokazuje nikakve znakove zlostavljanja.

– Jako je važno da ju netko prepozna. Nadamo se da će objava fotografija djevojčice tome pridonijeti. Surađujemo s Crvenim križem i policijom – kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je jučer posjetila djevojčicu u domu. Ministrica se nada da će obitelj djevojčice biti brzo pronađena i da o njezinu udomljavanju nema ni govora.

Da se dozna tko je djevojčica pomaže i Iranka sa zagrebačkom adresom, Soraya Čanak, koja je posljednje vrijeme bila u izbjegličkom kampu u Opatovcu.

– Jučer sam bila kod nje, lagano joj prišla, dodirnula ju i pokazala joj filmić svoje unučice koji sam imala na mobitelu. Obratila sam joj se turskom, kurdskom i farsiju. Nije reagirala na te jezike. No reagirala je na žensko ime Zeinab, često u arapskom svijetu. Ne znam, možda se tako zove netko koga poznaje – kazala nam je prevoditeljica.

Svuda se dijeli fotografija

Organizacija Are you Syrious na svom je Facebook profilu objavila da je pokrenut sustav traženja obitelji djevojčice preko UNHCR-a i Crvenog križa. Pozivaju sve da Nininu fotografiju podijele, posebice unutar izbjegličkih kampova diljem Europe, društvenih mreža i medija.

Dok su odrasli jučer u domu govorili o njoj, Nina je sjedila za stolićem s igračkama, pozirala fotoreporterima i televizijskim kamerama, igrala se mobitelom i smješkala. No, u jednom joj je trenutku zasmetala gužva pa se rasplakala.

Označeno u