Djevojčica u plavom kaputiću: "Molim vas, napišite da sam nakon dugo godina jako sretna"

‘Plavi kaput, plače… Suza pod okom. Osjetila sam jaku sponu koja nas veže, simbolika je bila i više nego jaka.

A onda moje emocije! Nakon dugo vremena osjećala sam se čisto, pobjednički, domoljubno. Hrvatstvo ste mogli opipati u zraku…’, dijeli s nama dojmove “djevojčica u plavom kaputiću”.

 Većini medija bilo je najvažnije spomenuti da se na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović pojavila Nives Celzijus. Nitko nije zamijetio osobu kojoj je pozivnica značila više nego ikome, Željku Mitrović Jurić, nekoć vukovarsku djevojčicu, simbol patnje i stradanja u Domovinskom ratu:

- Bila sam iznenađena kad sam dobila pozivnicu. Nisam znala što da mislim niti kako ću se snaći na takvoj prigodi. Zamislite, ja među tako značajnim ljudima – kazala nam je Željka skromno i nastavila:

- Sve je to prošlo kad sam vidjela predsjednicu… Plavi kaput, plače… Suza pod okom. Osjetila sam jaku sponu koja nas veže, simbolika je bila i više nego jaka. A onda moje emocije! Nakon dugo vremena osjećala sam se čisto, pobjednički, domoljubno. Hrvatstvo ste mogli opipati u zraku… I još je predsjednica prvo spomenula branitelje i zahvalila im se. Kad smo to čuli zadnji put? Od kojeg predsjednika? – pita se Željka koju je svijet upamtio kao izmučenu djevojčicu koja je uplakana u plavom kaputiću bila dio tužne, vukovarke kolone, protjerane iz razrušenog grada.

Željka Mitrović Jurić kazala je i kako nije imala priliku popričati s Kolindom Grabar Kitarović niti pružiti joj ruku, ali pamti susret s njom u Osijeku kada su porazgovarale:

- Ona je jako dobra žena, već tada sam to znala. Žena s osjećajem za sve ono što smo prošli. Moja je priča za neke kroz godine izblijedila, ali ne za našu predsjednicu. Ona pamti… Molim vas, napišite da sam nakon dugo godina jako sretna – kazala je za kraj nasmiješena Željka.