Fra Antonio Baketarić proslavio mladu misu ramski-vjesnik.ba

Fra Antonio Baketarić proslavio mladu misu

Fra Antonio Baketarić je proslavio svoju mladu misu danas u nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine, u dvorištu župne crkve sv. Franje Asiškog u Rumbocima. 

Sveto misno slavlje započeo je kum mladomisnika, fra Jure Perić pozdravom svima prisutnima, fra Ivanu Nujiću, direktoru Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, fra Andriji Joziću, gvardijanu franjevačkog samostanu u Šćitu, svim ostalim svećenicima, mladomisniku fra Antoniu Baketariću i njegovoj obitelji, njegovom civilnom kumu Josipu Markoviću te svim okupljenim vjernicima u župi Rumboci.

Fra Jure je svoju uvod u mladu misu završio naglasivši da je današnji dan od velike radosti za sve, a fra Antoniu poručio da je njegova mlada misa najveći poklon koji je ikada mogao dati obitelji, Crkvi i svim ljudima.

Nakon primljenog blagoslova od roditelja, fra Antonio je započeo sveto misno slavlje u koncelebraciji sa svojom braćom svećenicima

Današnju je propovijed govorio fra Ivan Nujić, a mladomisniku je istaknuo sedam stvari koje mu se kao svećeniku ne smiju dogoditi. Neke od njih su strah i oholost, svađa s braćom svećenicima i slično. Ekskluzivizam, to jest da se ne smije nikada staviti iznad ljudi ili drugih svećenika. Fra Ivan je mladom fra Antoniu rekao da svakim danom mora propovijedati riječ Božju svima, ne dijeleći ljude prema rasi, vjeri ili naciji.

fra-ivan-nujic.jpg

Na samom kraju svete mise, svima prisutnima se obratio i mladomisnik te zahvalio prije svega obitelji, roditeljima, bakama i bratu. Posebno je istaknuo djeda koji ga je najviše bodrio na svećeničkom putu. Fra Antonio zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u današnjoj svetoj misi. Svojim kumovima fra Juri Periću i Josipu Markoviću, posebno istaknuvši da su oni mnogo prije današnjeg kumstva postali članovima i dijelom njegove obitelji te tražio da mu se na zamjeri ukoliko je nekoga zaboravio, uz još jedno veliko hvala.

Fra Antonio je na poklon dobio umjetničku sliku s motivom Divinog doma na Zahumu. Ramski Vjesnik želi mladomisniku Fra Antoniu obilje Božjeg blagoslova na njegovom svećeničkom i redovničkom putu.

fra-antonio-svecenici.jpg

Fra Antonio je sin Zdenke i Mije Baketarić, a rođen je u Livnu 1994. godine. Članom je Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene. Trenutno vrši službu župnog vikara u župi Svetog Duha u Novoj Biloj. Za svećenika ga je 29. lipnja 2021. godine u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu zaredio, kardinal Vinko Puljić nadbiskup vrhbosanski. Franjevački habit oblači davne 2014. godine u Gornjoj Dubici.

Nakon završene gimnazije u Srednjoj školi u Prozoru, postulature u samostanu u Visokom, novicijata u samostanu u Gorici kraj Livna, upisuje filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, kojeg uspješno završava 2020. godine. Fra Antonio je još kao učenik u Srednjoj školi Prozor bio izrazito aktivan na humanitarnom području. Uvijek je rado pomagao drugima, a još kao student je boravio u afričkim misijama kako bi pomogao potrebnima.

ramski-vjesnik.ba