Franjevke primile misijski križ za Ugandu

Na Misijsku nedjelju, 21. listopada Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. Ivka Lučić, s. Elizabeta Žuljević i s. Franciska Ivanović primile su misijski križ u Sarajevu.

Svečano misno slavlje s obredom primanja misijskog križa u katedrali Presvetog Srca Isusova predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić u zajedništvu s mons. Lukom Tunjićem, ravnateljem Papinskih misijskih djela (PMD) u Bosni i Hercegovini i generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Antunom Štefanom, nacionalnim ravnateljem PMD-a u Hrvatskoj, te drugim svećenicima, javlja Nedjelja.ba.

Ovaj je značajan događaj okupio veliko mnoštvo svećenika, redovnika, redovnica i vjernika, a, između ostalih, bili su nazočni s. Klara Šimunović, vrhovna poglavarica Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja, i provincijske predstojnice.

Na početku misnog slavlja nazočnima se obratio katedralni župnik vlč. Mato Majić, a potom je riječi pozdrava uputio fra Stipan Radić, ravnatelj PMD-a za Vrhbosansku nadbiskupiju. Osobit pozdrav uputio je novim misionarkama. „Vaš odaziv misijskom poslanju Crkve veliko je obogaćenje za Crkvu općenito, a osobito za našu mjesnu Crkvu“, istaknuo je fra Stipan.

Poslije pročitanog evanđelja predstojnica Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. Kata Karadža predstavila je susestre koje idu u misije te ukratko opisala njihov put do župe Rooshoka u Ugandi gdje ih je pozvao nadbiskup Mbararea, a njihov odlazak odobrile Provincija i Družba.

Kardinal Puljić izrazio je u uvodnom obraćanju, a potom i svojoj propovjedi radost što na 92. Svjetski dan misija tri franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina odlaze u Afriku.

„Drago mi je da to možemo učiniti danas u ovoj katedrali kako bismo postali svjesni naše obveze koju Papa želi posebno u Katoličkoj Crkvi pokrenuti, a to je misijski duh. Nije samo misijski duh dati svoj prilog. Sigurno je i to potrebno. Nije samo naše da se samo pomolimo, nego je potrebno biti hrabar i reći: 'Evo me!' Zato me raduje da su to rekle ove nazočne tri sestre svojoj Crkvi, družbi i provinciji. Drage sestre, vi ćete tamo živjeti i svjedočiti. To traži hrabrost i služenje. Upravo ono što smo u evanđelju čuli. Isus je rekao svojim učenicima: 'Ako hoćete sa mnom, morate biti hrabri.' Piti kalež koji je On pio“, istaknuo je kardinal posvjestivši sestrama kako želi da ih služenje ponese i da izvrše svoje poslanje. „Radujem se da ćete biti naša ispružena ruka u svjedočenju za evanđelje, a i vi, da znate, niste same! Tamo kad vas uhvati ljudski govoreći nostalgija, ili trenutak kušnje. Kad budete morale popiti kalež Kristove muke, znajte da niste same. Ovdje ćemo trajno pokretati molitvu i izraz blizine vašem poslanju“, ohrabrio je nadbiskup Puljić nove misionarke.

„Nikad ne znamo kako će Isus svoje djelo izvesti. Što je najvažnije? Biti na raspolaganju da On svoje djelo izvrši. Sestre ne mogu vam ja govoriti što ćete vi tamo, ali budite ono što jeste Kristove, svjedoci evanđelja i istinski živite zajedništvo“, poručio je kardinal savjetujući redovnicama da ovaj zemaljski život osmisle živeći za vječnost i budu osobe koje će istinski voljeti čovjeka.

Nakon homilije kardinal je s. Ivki, s. Elizabeti i s. Franciski podijelio misijske križeve i blagoslov.

Katedralni župnik je na kraju mise čestitao sestrama, provinciji i nadbiskupiji, a obratio im se i nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH podsjetivši kako je papa Franjo proglasio Izvanredni misijski mjesec listopad 2019., a biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kao pripravu za taj izvanredni misijski mjesec, proglasili su misijsku godinu koja je započela 1. listopada ove godine i završit će krajem listopada 2019.

„U ovako izrazito misijskom ambijentu naše sestre Ivka Lučić, Elizabeta Žuljević i Franciska Ivanović odlaze u misije u Ugandu. To je prva misijska postaja školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Njima će se pridružiti i zajedno poći u misije njihova susestra Urša Marinčić, iz Mariborske provincije. Njih četiri, u pratnji provincijalne predstojnice s. Kate Karadža poći će, već za četiri dana, na svoje novo misijsko polje rada. Gledajući čisto fizičkim očima naše sestre poći će u nepoznato jer su im nepoznati ljudi, nepoznat kraj, kultura, jezik, običaji…, ali gledajući očima srca i vjere, koja ih zapravo i potiče da idu, odlaze među braću i sestre u Kristu“, naveo je mons. Tunjić.

Prema njegovim riječima, one odlaze vršiti najsvetiji zadatak, božanski zadatak koji ima za cilj voditi ljude prema nebu i spasenju duša. „Mnogi su se misionari, iz prevelike želje i žara, previše pouzdavali u vlastite snage, pa su se brzo umorili, a poneki i razočarali. Biti u službi misija je božansko djelo. Krist je u središtu misija, stoga se od misionara i svih onih koji sudjeluju u djelu misija traži krjepostan i svet život, stalna povezanost s Bogom jer božanska milost nikad nije uskraćena onim koji ju zazivaju“, napomenuo je mons. Luka ukazavši kako je Sv. papa Ivan Pavao II. Potaknuo redovnike na svet život i kazao da je redovnički život „znak života i svetosti Crkve“ A papa Franjo u svojoj pobudnici Radujte se i kličite, dodao je, kaže da je „svetost najljepše lice Crkve.“

„Drage sestre vaš odlazak u misije i vaš krepostan život uljepšavat će lice Crkve u Ugandi, pomlađivat će vašu redovničku zajednicu i obnavljat će našu mjesnu Crkvu. Bez obzira što se upuštate u avanturu božanske ljubavi nećete biti pošteđene kriza, napasti, problema… Dapače što se s više srca i ljubavi upustite u tu božansku avanturu, sumnje i kušnje će se vjerojatno uvećavati. Ali svijest da Bog svoje nikada ne ostavlja, da imate svoju Družbu i sve nas iza sebe, neka vam bude stalno ohrabrenje i poticaj da ne malakšete duhom“, poručio je mons. Tunjić zahvalivši redovnicama za spremnost odlaska u misije. „Obećavamo svoju duhovnu i materijalnu blizinu i potporu. Neka vas prati zagovor BDM i Svete Male Terezije zaštitnice misija i blažene Marije Propetog Isusa Petković, zaštitnice misija u Bosni i Hercegovini“, rekao je nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH, a trima sestrama obratio se i vlč. Antun Štefan kazavši kako će one biti blagoslov svima nama te im poručio kako u našim krajevima imaju veliku potporu. „Čestitam vam, drage sestre, jer ste rekle: 'Evo me, Gospodine – za tebe sve'“, rekao je vlč. Antun podsjetivši i na velikane misija poput o. Ante Gabrića.

Predstojnica Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. Kata Karadža obratila se nazočnima pozdravivši ih i zahvalivši svima koji su doprinijeli danu od velike važnosti i za franjevačku sestarsku zajednicu i za mjesnu Crkvu. Kazala je da je ovaj događaj nadahnut 75. obljetnicom provincije, 200. obljetnicom rođenja utemeljiteljice s. Margarite Pucher, a odjelotvorjuje se u Jubilarnoj 150. obljetnici ustanovljenja Družbe.

„Za ovu odluku i iza ove odluke stoje mnoge molitve, skoro dvije godine promišljanja i pripreme sve do ovoga trenutka kada želimo da Isusov nalog Idite po svem svijetu… postane stvarnost po misijskom poslanju naših sestara“, kazala je s. Kata naglasivši da je misijski iskorak veliki izazov. Podsjetila je i na riječi pape Franje o izlasku na periferije u Apostolskoj pobudnici Radujte se i kličite.

„Ove riječi upravo u prigodi primanja misijskog križa od našeg kardinala nalaze svoj duboki smisao i ostvarenje u bîti s onima koji su na periferiji. Biti sa i među najoptrebnijima, rubnima, ostavljenima i siromašnima, po primjeru našeg serafskog oca Franje Asiškog koji je također išao među ljude naviještati Radosnu vijest“, istaknula je redovnica podsjetivši kako su se njezine susestre odazvale Božjem pozivu po pozivu misionara u Ruandi fra Ivice Perića, a potom i nadbiskupa Mbararea, biskupije u kojoj će franjevke djelovati.

„Stoga s povjerenjem u Boga i Njegovu providnost ove naše tri sestre, jedna sestra iz Mariborske provincije i ja odlazimo u Afriku, točnije u Ugandu, mjesto Rwentobo, Župa Sv. Franje Asiškoga Rushooka. Sa sestrama ću boraviti oko tri mjeseca te pomoći da se zajednica udomi i zaživi u novoj sredini. Radujemo se susretu s tom kršćanskom zajednicom koja nas otvorena srca očekuje. Bogu dragom zahvaljujem za ovo djelo i sve što nam je kroz našu povijest podario, a na poseban način za dar sestara“, rekla je s. Kata istaknuvši kako je ovaj događaj nova stranica povijesti njihove provincije i zaželjevši novim misionarkama da njihovo poslanje i djelovanje bude Bogu na slavu, a ljudima koje Božja providnost stavlja na vaše puteve na posvećenje i spasenje.

Po završetku svete mise sestre su nazočnima na izlazu katedrale podijelile male križeve koje su izradili ljudi iz Ruande kao znak zajedništva i povezanosti s današnjim događajem.

Danas je i s. Urša Marinčič iz Mariborske provincije primila misijski križ u bazilici Uznesenja Marijina u Mariboru. Tri nove misionarke putuju 24. listopada iz Sarajeva u Zagreb, a istoga dana u kapeli Navještenja Gospodinova u Držićevoj u 18.00 bit će misa koju će predslaviti vlč. Anton Štefan, a uz s. Uršu bit će nazočno i nekoliko franjevki iz Slovenije.

Na dan sjećanja na bosansku kraljicu Katarinu Kosača-Kotromanić, 25. listopada, četiri sestre misionarke putuju iz Zagreba do Ugande zajedno sa predstojnicom s. Katom Karadžom koja će s njima ostati do 17. siječnja 2019. Na odredište u Rwentobo sestre planiraju stići 26. listopada.

Lidija Pavlović-Grgić|Nedjelja.ba

Označeno u