HODOČAŠĆE u MEĐUGORJE PREDSTAVNIKA HVIDR-e HVO Herceg Bosne

U povodu obilježavanja 27. godišnjice osnivanja HVIDR-e HVO Herceg Bosne, 25 predstavnika svih županija iz BiH, od Neuma do Posavine, odlučilo se organizirati jednodnevno hodočašće u Međugorje.

U programu im je bilo polaganje vijenaca palim braniteljima Brotnja, posjet crkvi sv. Jakova i posjet „Majčinom selu“ te Zajednici „Milosrdni Otac“ s čijim ih je radom upoznao ravnatelj istih, Fra Dragan Ružić. Zatim su se otišli pomoliti na Brdo Ukazanja i Križevac.

Zoran Zovko iz Bijelog Polja kraj Mostara, predsjednik HVIDR -e HNŽ-a, kazao je kako su među hodočasnicima ratni vojni invalidi svih vrsta invalidnosti. A došli su u Međugorje jer im treba ovaj mir i osjećaj blaženstva. Mnogi od njih nisu nikad bili ovdje, pa im je ovo bila jedinstvena prilika, sada kada nema prevelike gužve, posjetiti međugorska molitvena mjesta.

Na upit kako danas žive Hrvatski vojni invalidi, Zoran Zovko je kazao: „To zavisi od pojedinca, zavisi od njegove psihe, zavisi od njegova okruženja… Mnogi faktori igraju ulogu u životima tih osoba. Netko to nosi bez ikakvih poteškoća, a netko ni iz čega upadne u problem ako se odmakne od Boga i od obitelji. Ako živi sa vjerom u Boga i svojom obitelji koja mu daje snagu, onda mu je to puno lakše. Zbog toga je najveća poruka svim ratnim vojnim invalidima ta da obnove svoju vjeru u Boga i da se čvrsto drže svoje obitelji, jer na kraju samo ona ostane uz čovjeka u dobru i u zlu.“