Hrabra Ivana (21) izgubila je bitku za život ali ostavila nam je poruku - Život nema reprizu... živite svaki trenutak!

Ivana Šavora (21) iz Goričana  preminula je u čakovačkoj bolnici. Bolovala je od Non- Hodgkinovog limfoma, a svojim optimizmom i voljom za životom inspirirala je mnoge.

Bila je hrabra i ustrajna u borbi protiv zloćudne bolesti. Više od svega željela je život, zdravlje, ljubav te istinsku sreću i veselje. Nažalost, Ivana Šavora iz Gorčina, javljaju mnovine.hr, preminula je u utorak u čakovačkoj bolnici. Bolovala je od raka, točnije od Non-Hodgkinovog limfoma (zahvaća limfne čvorove i koštanu srž), a za dijagnozu je saznala krajem 2015. godine. S njom smo razgovarali prije devet mjeseci kad nam je rekla da jednog dana želi biti znanstvenica i pomagati drugima, prenosi 24 sata.

- U vrijeme kad sam saznala za bolest bila sam na studiju u Osijeku i jedan dan sam napipala kvržicu. Nakon nekoliko pretraga liječnici su mi dali dijagnozu. U pitanju je, kazali su mi, smrtonosna Hodgkinova bolest - ispričala nam je tada. Znala je imati povremenu temperaturu, suhi kašalj i ostale simptome, no panika je nastala kad je napipala limfni čvor na vratu iznad ključne kosti. Priznaje kako joj je dugo trebalo da se privikne na život s rakom. Najveću podršku pružali su joj mama Spomenka (46), brat (19) i tata Ivan (53), kojemu je također bila dijagnosticirana Hodginkova bolest, od koje se izliječio.

U nadi da će pomoći drugima, Ivana je priču o svojoj borbi objavila na Facebooku:
“Čekanje pravog ili boljeg trenutka, čekanje ponedjeljka, sljedećeg mjeseca ili Nove godine se ne isplati. Ako zaista želimo nešto učiniti, trebamo učiniti to upravo sad, kad to želimo, u ovom trenutku! Život nema reprizu, nije generalna proba i mi nismo tu da bismo ga odgađali, nego da bismo živjeli za svaki trenutak”.

'Slavim svaki novi dan'

Borba s bolešću nije laka, no Ivana  je tada u razgovoru za 24 sata istaknula kako je postala hrabrija i pozitivnija osoba. Sretna je svako jutro kad se probudi te slavi svaki novi dan.

- Bog ima neki plan za mene i sve ovo se događa s razlogom. Ova bolest je tu da bi me naučila kako postati još boljom i zahvalnijom osobom - kazala  je tada Ivana. Motivaciju za život Ivana je tražila u nečemu što voli, zato se počela baviti fotografiranjem.

- Neopisiv je osjećaj kad uživate u prirodi, divite joj se, a usput te trenutke zabilježite i fotografijom. Kad fotografiram, zaboravim na bolest i vesela sam - istaknula je Ivana.

U borbi sa zloćudnom bolešću Ivana je prošla kroz 11 kemoterapija i 23 zračenja. Nadu u oporavak davala je i nedavna transplantacija matičnih stanica. Nažalost, hrabroj Ivani nije pomoglo ni to. Njezino mlado srce zauvijek je prestalo kucati.