Izbjegličko HVALA : 'Vi Hrvati niste ljudi, vi ste anđeli'

Među izjavama tisuća izbjeglica koje posljednjih dana dolaze u Hrvatsku, sve je više onih koji su oduševljeni gostoljubivošću Hrvata.

Većina njih za Hrvatsku ranije nije ni čula, nisu znali što mogu očekivati, a ovdje su ih dočekale stotine volontera i građana spremnih pomoći te policija koja ima razumijevanja.

"Sad mi je jedan rekao 'živjela Hrvatska'. Ljudi su prezadovoljni, iznenađeni su ljubaznošću koju su doživjeli. Nisu na to navikli", rekao je za RTL Sirijac Jihad Sharifi, koji u Hrvatskoj živi posljednja tri desetljeća. Ovih dana pomaže izbjeglicama kao prevodioc.

Osim pomoći izbjeglicama na terenu i prijevozu koji mnogi građani besplatno nude, sve se više Hrvata odlučuje i pružiti nesretnim obiteljima krov nad glavom u svome domu, barem na jednu noć.

Pomoć bilo koje vrste osobito mnogo znači obiteljima s djecom i trudnicama. Jedna od njih je i supruga Iračanina Othmana, kojoj je termin poroda za mjesec dana.

"Teško joj je, no što da radimo, moramo dalje. No u Hrvatskoj ste nam mnogo pomogli. Vi Hrvati niste ljudi, vi ste anđeli", poručio je Othman.

Poruke zahvale Hrvatima pojavile su se i jednostavno napisane na kartonima koje su izbjeglice ostavili iza sebe, a koji je dirnuo mnoge volontere na terenu. Jedna takva podijeljena je i u Facebook grupi Dear refugees: Welcome to Croatia.

Dobrota nas ostavlja bez teksta! <3 Sretan vam put!Kindness always leaves us speechless! <3 Have a safe trip!اللطف دائما يترك لنا الكلام! <3 اتمنى لكم رحلة آمنة!

Posted by Dear refugees: Welcome to Croatia on Saturday, September 19, 2015