"Kad u nečijim očima vidite suze sreće jer ste mu pomogli, trud koji ste uložili vraća vam se trostruko" - Željka Pijević

"Kad u nečijim očima vidite suze sreće jer ste mu pomogli, trud koji ste uložili vraća vam se trostruko" – kaže ovo Vidovčanka Željka Pijević, jedna od mnogih Caritasovih volonterki u Požeškoj biskupiji. Konkretno, ona već 11 godina djeluje u caritasu župe sv.Ivana Krstitelja.

-Devet godina sam i vodila župski caritas ali, sad imam previše obveza i više ne stignem: svekar i svekrva su stari i bolesni, djeca su poodrasla i otišla od kuće pa suprug i ja sve sami moramo raditi. No, još uvijek sudjelujem u caritasovim akcijama i pomažem koliko stignem onima kojima je to potrebno – kaže Željka.

Po struci je medicinska sestra i punih 30 godina radi u požeškoj bolnici, od čega 26 na dječjem odjelu. Nije to lagan posao, dodala je, osobito kad vidiš kako malo dijete pati ili čak umre a pomoći mu ne možete. - Srećom, to se ne događa često. S druge strane, bude ti drago ako im, onako malima, možeš bar malo olakšati boravak u bolnici – rekla je Željka.

Caritas u Željkinoj župi iznimno je aktivan a sve aktivnosti 'vuče' 15-ak volontera. - Mi se redovito okupljamo i organiziramo akcije kroz cijelu godinu ali nam se rado priključuju i drugi pa se može reći da je cijela župa u caritasu. Tako recimo, pečemo kolače, pravimo mlince i rezance pa nakon mise prodajemo. Posebne akcije imamo u adventu i pred Uskrs. Tada smo pravili pisanice, trnove krune i slično, pred Božić smo izrađivali razne ukrase za bor. Također oslikavamo boce, pravimo glinene anđelčiće, radili smo i nakit za mlade...ma, uvijek nešto radimo i onda to prodajemo. Ljudi sve pokupuju a neki, ako im ne treba ono što prodajemo, jednostavno ostave prilog..5, 10 kuna, koliko mogu – ispričala je Željka.

Prikupljeni novac od provedenih akcija koristi se za pomoć potrebitima kojih uvijek ima. - U korizmi ili pred Božić obilazimo stare i nemoćne, samce...odnesemo poklon, za Dan bolesnika obilazimo bolesne...a tu su i jednokratne pomoći. Kad kroz godinu čujemo da nekome 'škripi' – treba djetetu za knjige, progorio mu štednjak, treba mu ormar, usfalilo mu za režije...nastojimo uskočiti i pomoći. Takvih uvijek ima, samo treba otvoriti oči i promatrati oko sebe. Imamo odličnu suradnju s Biskupijskim caritasom pa, ako se dogodi da nam nešto hitno zatreba a mi nemamo, obratimo se njima i zajedno uvijek nešto napravimo. Evo prošli tjedan smo tako osigurali novi štednjak jer je stari bio progorio. – ispričala je Željka. Iako ima zahtjevan posao a kod kuće i dvoje bolesnih staraca o kojima skrbi, Željka ne pomišlja da se odrekne volontiranja. - Uvijek ima onih kojima je pomoć potrebna a to je zapravo, malo vremena koje moram odvojiti. Njima to, međutim, mnogo znači – kratko je objasnila Željka.