Kardinal Puljić o zlostavljanju maloljetnika: „U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić jedan je od sudionika susreta Zaštita maloljetnika u Crkvi koji se od 21. do 24. veljače na poziv pape Franje odvija u Vatikanu.

Na upit novinarke N1 je li se o ovoj problematici razgovaralo u BiH, je li bilo zlostavljanja, kardinal Puljić je kazao: „U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna.“

Na upit zašto to nije upućeno pravosuđu BiH, kardinal je odgovorio: „Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor od Kongregacije, vidjet ćemo što ćemo dalje napraviti.“

Kardinal je jedan od 190 sudionika sastanka na koji ih je pozvao papa Franjo. „Sveti Otac nas je hrabro pozvao da se suočimo sa tim zlim stvarima u Crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti“, izjavio je vrhbosanski nadbiskup za N1.

„Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zlouporabi djece. Prvo moramo da pristupimo kako raditi sa žrtvama, kako raditi s onima koji su zločin napravili i kako stvoriti prevenciju da se takve stvari što manje događaju", izjavio je kardinal čiju izjavu za N1 možete pogledati na ovom linku.