KARDINAL PULJIĆ POTPISAO PLATFORMU ZA MIR "Sve veliko počinje malim koracima"

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić potpisao je, 18. prosinca 2018. u Sarajevu Platformu za mir i na taj način pružio konkretnu podršku izgradnji mira i jačanju povjerenja među narodima i svim građanima u Bosni i Hercegovini, objavljeno je iz ureda CRS-a u Sarajevu (Catholic Relief Services - Katolička služba za pomoć Konferencije katoličkih biskupa SAD-a).

U svojoj poruci kardinal Puljić istaknuo je da „sve veliko počinje malim koracima“ te se osvrnuo na mirovne napore USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS s partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH. Kardinal Puljić podržao je i prije dvije godine Platformu za mir i odredbe utemeljene na tom dokumentu, javla Katolička tiskovna agencija BiH.

U spomenutom priopćenju također se ističe da je podrška crkava i vjerskih zajednica od suštinske važnosti za procese jačanja povjerenja, nastojanja na postizanju širokog dogovora i uopće stvaranja takvog ozračja koja će svim narodima i građanima u BiH donijeti nadu, dugoročan mir i bolje sutra.

PRO-Budućnost nastoji raditi na stvaranju zajedničke platforme za široki dogovor i razumijevanje među narodima u BiH, prikazane kroz Platformu za mir, koju su, do danas, potpisali načelnici i gradonačelnici iz 72 lokalne zajednice, mediji iz svih dijelova zemlje, devet parlamentarnih političkih partija, udruženja žrtava rata i vladika Grigorije, a usvojila su je oba doma Parlamentarne skupštine BiH kao i Vijeće ministara BiH. Platformu za mir prate konkretni akcioni planovi, koji pomažu da se u praksi provedu aktivnosti i procesi jačanja povjerenja i izgradnje mira.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt, koji provodi CRS u suradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banje Luke (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC). (kta/crs)