''MAGNUM CRIMEN 1945.'' u Vodicama

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Laudatov dokumentarni film ''MAGNUM CRIMEN 1945.'' bit će prikazan u Vodicama u ponedjeljak, 22. kolovoza na Obali Vladimira Nazora u Vodicama s početkom u 21 sat.

Organizatori projekcije su Grad Vodice i Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije.

Povodom 70. obljetnice ''Bleiburške tragedije'', Laudato je predstavio svoj najnoviji dokumentarni film ''MAGNUM CRIMEN 1945.'', o velikom zločinu koji se dogodio nad hrvatskim narodom u svibnju i lipnju 1945. godine. Tema filma je zapovjedna odgovornost za zločine u kojima su bez suđenja brutalno pobijeni desetci tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca. U kolonama smrti bili su i pripadnici Slovenaca, Srba, Crnogoraca, Kozaka i drugih nacija.

Uz činjenice koje iznose povjesničari i publicisti, film donosi i svjedočanstva časnika britanskih snaga koji se dobro sjećaju tih zbivanja. Vjerodostojnosti sadržaja filma pridonose i sjećanja preživjelih svjedoka. Oni su danas u dubokoj životnoj dobi, ali unatoč protoku vremena, još uvijek u sebi nose strašne slike sjećanja na događaje s križnih puteva. Nažalost, povijest nas uči da su križni putevi bili komunistička metoda zamračene hrvatske povijesti, čijem osvjetljavanju taj film autentičnim sadržajem želi doprinijeti.

Producentica filma je Ksenija Abramović, a scenaristica i redateljica Nada Prkačin.

Snimatelj i montažer je Ivan Lovrić, a animaciju i grafički dizajn filma radili su Nikola Uroić i Josip Ninković. Autor glazbe je Željko Barba.

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u utorak, 23. kolovoza Grad Vodice u suradnji sa Udrugom ratnih veterana Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije organizira komemoraciju ispred spomenika Žrtvama jugoslavenskog komunizma.

Program započinje u 19 sati komemoracijom i polaganjem vijenaca ispred spomenika Žrtvama jugoslavenskog komunizma, a nastavlja se u 20 sati svetom misom u župnoj crkvi sv. Križa.