Majka 18 djece zna ‘Kako biti sretan sa 1,2,3… djece’

U prostorijama nakladne kuće Verbum Splitu predstavljena je knjiga “Kako biti sretan s 1, 2, 3… djece?” Rose Pich-Aguilera Roca.

Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum koja je knjigu objavila u suizdanju s udrugom Obiteljsko obogaćivanje.“Kako to uspijevaš? Kako se organiziraš da možeš kuhati za toliko ljudi, obavljati kupnju, prati rublje? Kako je moguće da u kući ima mira za učenje, kako vam ostaje vremena za zabavu? Koja je vaša tajna?” Pitanja su to s kojima se susreće četrdeset sedmogodišnja Rosa Pich-Aguilera Roca koja je u 24 godine braka zajedno sa suprugom dobila osamnaestero djece. Vjenčani kad je njenom suprugu bilo 28, a njoj 23 godine, htjeli su ostvariti želju za velikom obitelji, u kakvima su i sami odrastali. No, unatoč velikoj želji činilo se kako to neće biti lako. Prva kći rođena je s teškom bolešću srca i liječnici su govorili da neće doživjeti tri godine, no živjela je dvadeset dvije godine. Danas imaju 15 žive djece i trenutačno su obitelj s najviše djece koja se školuju u Španjolskoj, a moguće i u Europi. Nedavno je BBC o njima snimio dokumentarac pod nazivom “Najveća obitelj na svijetu”, a uz to se i često pojavljuju u španjolskim medijima.

Na stranicama knjige Rosa Pich, zaposlena na pola radnog vremena i članica nekoliko upravnih odbora, otkriva kako se može biti sretan i “super se provoditi” s djecom, bez obzira na to imali ih 1, 2, 3… ili 18, kao što je njezin slučaj. Uz mnogo anegdota i zabavnih priča u kojoj su glavni likovi njezina djeca, suprug, prijatelji itd., priča o svakodnevici svoje obitelji, o izazovima s kojima se suočavaju i o predivnoj pustolovini koju predstavlja njezin obiteljski život. Teme su brojne: od organiziranja obiteljskog života i zaduženja, učenja i škole, sporta, financija, slobodnog vremena, odnosa unutar obitelji i među supružnicima itd. Rođena u staroj industrijskoj, katalonskoj obitelji vlasnika tvornice keramike Roca, Rosa ističe kako djecu odgaja u skromnosti, smatrajući kako je djeci “jednako štetno dati previše materijalnog kao i premalo”.

Progovarajući o svemu tome knjiga “Kako biti sretan s 1, 2, 3… djece?” puna je praktičnih iskustava koje nudi jedna brojna obitelj i koja nam pokazuje da su djeca (jedno, dvoje, troje ili više) izvor sreće u domu.

Konferencija za medije u Splitu najavila je i događanje u Zagrebu, tribinu i susret s autoricom Rosom Pich-Aguilera Roca, koje će biti održano u organizaciji udruge Obiteljsko obogaćivanje u Hrvatskom novinarskom društvu u Perkovčevoj 2, u subotu 14. veljače s početkom u 19 sati, gdje će autorica i majka osamnaestero djece progovoriti o iskustvu bračnog i obiteljskog života o kojem svjedoči i u knjizi “Kako biti sretan s 1, 2, 3… djece?”.

Označeno u