MASNA LUKA: Održana prva duhovna obnova za muškarce Franjevačka kuća molitve Masna Luka

MASNA LUKA: Održana prva duhovna obnova za muškarce

Franjevačka kuća molitve Masna Luka smještena je u srcu Parka prirode Blidinje (BiH) na 1200 metara nadmorske visine. Vode joj putovi s tri strane: preko Posušja i Rakitna, preko Tomislavgrada i Lipe kao i preko Jablanice i Doljana.

Ove godine u franjevačkom samostanu Masna Luka održane su različite duhovne obnove sa različitim temama i ciljane za različite vrste polaznika.

Jedne od najzanimljivijih, i možda u ovom trenutku najpotrebnijih duhovnih vježbi, održane su od 1. – 4. rujna 2022.pod nazivom ADAME, GDJE SI?

Program je bio namijenjen muškarcima: i oženjenima i neoženjenima, i muževima i samcima, i očevima i sinovima… Kroz predavanja, rad po skupinama, propovijedi i razmatranje biblijskih tekstova tražila se istina o cjelovitom muškarcu. Spojila se psihologija i duhovnost. Tražio se pravi Adam u muškarcu.

masna-luka-dvzm-2.jpg

Na duhovnoj obnovi čiji su voditelji bili Kristijan Kraljević, dipl. psiholog i fra Josip Vlašić sudjelovala su 52 muškarca. U sklopu programa jedno predavanje je održao i fra Serđo Ćavar.

Kroz 4 dana, uz molitvu i prikladni boravak u prirodi, kroz predavanja, razgovore i osobno razmišljanje u šutnji, sudionici su imali priliku razmišljati i razlučivati o vlastitom identitetu. Uz spoznaje i vještine do kojih dolazi psihologija, u središtu su bili i pojedini biblijski likovi koji su bili paradigma koja pomaže bolje razumjeti različite faze vlastitih života.

masna-luka-dvzm-1.jpg

Neke teme o kojima su sudionici razmišljali: muškarac kao kralj, svećenik i prorok; muško-ženski odnosi; povjerenje u Boga; emocije; ljubav i radost itd.

Dan su započinjali klanjanjem pred Presvetim, a završavali molitvom krunice.

Svetu misu slavili su u podne čime se htjelo podsjetiti da je euharistija središte kršćanskog života.