Na današnji dan napustio nas je košarkaški Mozart, Dražen Petrović

U automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. na autocesti nedaleko od Ingolstadta u 28. godini poginuo je hrvatski košarkaš Dražen Petrović.

Tako je u tragičnoj nesreći prekinuta karijera najboljeg i u svijetu najpriznatijega hrvatskog sportaša svoga vremena.

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 1964. godine. Još kao dječak zavolio je košarku, a njegova izuzetna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporni talent brzo ga je vinula među najbolje u svim uzrastima. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenika, te je svojim koševima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983.

Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njih. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu- američki NBA. U reprezentativnoj karijeri Dražen Petrović se okitio trima olimpijskim medaljama. Treća mu je sigurno bila najdraža.

Kao kapetan hrvatske reprezentacije na njezinim prvim Olimpijskim igrama odveo je svoje suigrače do srebrne medalje i nezaboravnog finala protiv američkog "Dream teama".

Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu. Bilo je to 5. lipnja 1993. godine. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala zrakoplovom, no Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom, njemačkom manekenkom Clarom Szalatzy, koja je bila za upravljačem. Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Tragična nesreća promovirala je Dražena u legendu, nezaboravnoga košarkaškog Mozarta koji je otišao na vrhuncu moći. U središtu Zagreba, trg i sportska dvorana Dražena Petrovića zauvijek će podsjećati na sportaša koji je Hrvatskoj podario nezaboravne košarkaške noći. Jednako kao i njegova skulptura ispred sjedišta Međunarodnoga olimpijskog odbora u Ženevi.