Na Groblju mira služena misa za sve žrtve totalitarnih režima goranci.blogspot.com

Na Groblju mira služena misa za sve žrtve totalitarnih režima

Na Groblju mira na Bilima danas je slavljena sveta misa zadušnica za sve žrtve totalitarnih i autortitarnih režima: nacizma, fašizma i komunizma.

Poštivanjem mrtvih i njihovih grobova, već je u temeljima antičkog rimskog prava od 450 godine prije Krista. U zakonu je zapisano 12 tablica, nakon toga dolazi kršćanstvo, posebno u odnosu prema mučeništvu. Suvremena zapadna uljudba govori o kulturi sjećanja. Ničeka od ovoga se nije držao jugokomunizamkoji je zatirao grobove poraženih protivnika, zbog čega je prosvjedovao i nadbiskup Stepinac - istakao je fra Miljenko Mića Stojić.

Europski parlament u posljenje vrijeme izjednačio je naciolal socijalizam, fašizam i komunizam. Mi ovdje na ovom mjestu vraćamo dug našim precima. Postavljamo im križeve sa imenom i prezimenom, imenom oca i godinom rođrnja i smrti, jer želimo naglasiti da oni za nas nisu broj u popisu zrtava.

Okupljanje je započelo 11.30 sati, nakon čega je slijedilo misno slavlje koje je predvodio fra Miro Relota, generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići.

Ove godine postavljeni su novi križevi za gradove Široki Brijeg i Ljubuški, za općine Posušje, Grude i Čitluk, za tri župe iz Posavine te križevi za zatrtu banjalučku župu Krnjeušu. Prije Drugoga svjetskog rata župa Krnjeuša imala je oko 1.300 vjernika.

Pogrom u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. godine kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću.

Među velikim brojem ubijenih bilo je i mnogo žena i djece, te krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca koji su živi bačeni u goruću crkvu.

Nakon sv. mise zadušnice svim žrtvama odana je počast polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim riječima.

Vidimo da je ove godine tih križeva puno više nego lani, a potrudit ćemo da ih dogodine bude još više. Nadamo se da ćemo do slijedeće 10-te obljetnice puno toga napraviti, istakao je fra Mića Stojić.

Izvor