Nakon 68 godina Gospina slika u procesiji opet na ulicama grada Zadra

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velike Gospe  na poseban način slavi se na zadarskoj Belafuži.

Gospa Maslinska za Zadrane ima poseban značaj, a bile su toga svjesne i komunističke vlasti  kad su davne 1948. zabranili procesiju koja je išla cijelom naseljem. Nakon 68 godina na inicijativu župnika Uznesenja BDM s Belafuže don Darija Tičića sinoć su ulicama Belafuže svećenici i puk i izvanjski iskazali  štovanje Majci Božjoj u procesiji s drevnom slikom Gospe s Djetetom iz  1350. godine, rad tempere na drvu, poznatog mletačkog slikara Paola Veneziana.

 - Želja mi je bila da na ovaj način damo posebnu počast Gospi. Svugdje se na ovakav način slavi ova svetkovina, pitao sam ljude u našoj župi,  rekli su da to vole i odlučili smo obnoviti ono što je prije sedam desetljeća komunistička vlast zabranila. No, vrijedi znati kako je procesija  Gospi Maslinskoj uvedena još 1855., kad je Zadar oslobođen od kolere te  je puk u čast Gospi išao u procesiju od svetišta do Barkanje i natrag, kazao nam je Don Dario Tičić, belafuški župnik.

A te davne 1948., kad je posljednji put procesija išla kroz naselje, jedan  od onih koji su nosili Gospin kip bio je Bruno Aras, tada 18-godišnjak.

- Svima je to duševna hrana i, ako se zabrani to, što ostaje? Evo, procesija dugo nije bila van palaca, kako smo prije zvali župni dvor, jer tada nije bilo kuća uokolo. Procesija je tada išla niz Put Petrića, okolo Sfinge,  kupališta, pa uz tvornicu likera, potom uz partizanski put, uz Vruljicu pa  natrag. Mijenjali smo se bar dva puta, došli bi do Sfinge, pa kod marine  opet promjena  i kod Melade opet. Dugo godina nosio sam kip i iako je to  znalo biti teško sjećam se, kad bismo se trebali zamijeniti, rekao bih još  malo ću nositi. Ne znam je li to od Boga dolazilo, ali bi se činilo tako lagano nositi ga. Bilo je ljubavi, pivanja, nije bilo mržnje, prisjeća se Bruno  Aras negdašnjih vremena, napominjući pritom kako je u vrijeme talijanske vlasti bilo još svečanije.

S jedne i druge strane kipa stajala je počasna  garda, a svirala je i glazba. Aras je kasnije zbog nošenja kipa bio optužen i zatvoren od strane komunističke vlasti.

- Optuživali su me da sam kolovođa Gospe te sam naposlijetku proveo  tri godine u zatvoru, a i mnogi drugi su nestali ili stradali, prisjetio se  Aras.

U svetište Gospe Maslinske vjernici su jučer počeli pristizati od samog  jutra. Večernju svečanu misu predvodio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. U svojoj homiliji kazao je kako na dan nečije smrti tugujemo i žalimo zbog gubitka i rastanka s dragom osobom. Ovaj dan Marijinog uznesenja na nebo ispunja nas osobitom radošću pa zbog toga  kličemo, molimo i pjevamo.Marija, naša odvjetnica

- Budući da se u zadnje dvije godine puno govorilo i pisalo, informiralo i dezinformiralo o procesu kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, poslužit  ću se slikom iz evanđelja pa reći: Kao što je mlada Marija pošla u pohode  svojoj staroj rodici Elizabeti, tako je prije 18 godina (u listopadu 1998.)  jedan 78-godišnji starac, sveti Ivan Pavao II. došao u pohode mladoj zemlji Hrvatskoj, domovini mučenika Alojzija Stepinca. I kao što je susret  Marije i Elizabete prepun simbolike i značenja za Povijest spasenja, tako  je i drugi pastoralni pohod Hrvatskoj svetoga Ivana Pavla II. bio obilježen  znakovitim zbivanjima kojih se još uvijek rado sjećamo. Vrhunac toga  pohoda bio je čin beatifikacije našeg dičnog sina u Gospinom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, za što posebice zahvaljujemo Mariji, našoj  vjernoj odvjetnici i zagovornici, koju od milja i poštovanja nazivamo  'kraljicom Hrvata'. Ona je bila zagovornica i velikom zagrebačkom nadbiskupu Alojziju koji je u najteže vrijeme rata i poraća mogao hrabro stati na braniku vjere i neustrašivo se sučeliti s 'ognjenim Zmajem od sedam glava i deset rogova', kako veli knjiga Otkrivenja, kazao je Puljić ističući kako se u tom 'ognjenom Zmaju' prepoznaju najopasnije ideologije XX. stoljeća poput nacizma, fašizma i komunizma s kojima se bl.  Alojzije hrabro i junački hrvao.

Nadbiskup Puljić prisjetio se pohvalnih riječi pape Wojtyle o kardinalu  Stepincu koje je izrekao u Mariji Bistrici istaknuvši kako su "vjera u Boga,  poštivanje čovjeka, ljubav prema svima i praštanja, kao i jedinstvo s Petrovom Stolicom bile su prepoznatljive crte ovo neustrašivoga pastira."

- Zahvalni smo velikom Ivanu Pavlu II. za riječi kojima je ocrtao karakter ovoga hrabroga biskupa XX. stoljeća. Dobro je što ima kod nas i u  inozemstvu onih koji osporavaju njegovu veličinu, pa nam daju mogućnost da ga bolje proučavamo i upoznamo, više ga volimo i njemu se  molimo. Posebice smo zahvalni vjernim štovateljima ovog uzornog  blaženika kojega je povijest Crkve upisala u niz najhrabrijih biskupa Europe onog tragičnog vremena. Stoga, ime Stepinac za nas je poruka: poruka Istine i dobrote, poruka vjernosti Bogu, Crkvi i čovjeku, poruka ljubavi prema svom narodu. Na njegovom grobu stoji ispisano kako se 'u  ljubavi prema hrvatskom narodu ne da ni od koga natkriliti', poručio je u  svojoj homiliji nadbiskup Puljić.