Objavljen službeni logo susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 2017.

U Nadbiskupskom domu u Đakovu 6. svibnja održana je konferencija za medije povodom Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji će se 29. i 30. travnja 2017. godine održavati u Vukovaru.

Na konferenciji su sudjelovali đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Filip Perković, predstavnici Grada Vukovara: pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Ana Živanović i djelatnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Domagoj Jakumetović te tajnica Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije Margareta Gregić.

Povjerenik vlč. Filipović na početku je podsjetio na korijene i tijek susreta hrvatske katoličke mladeži u Hrvatskoj. Najavio je Jubilejsko hodočašće mladih 14. svibnja, kada će započeti i Godina mladih u Nadbiskupiji, koja će biti osnovno pripremno razdoblje u kojemu će se animirati župe i mladi da se aktivno uključe u organizaciju i ispunjenje svih ciljeva SHKM-a.

Potom je govorio o geslu susreta – Krist, nada naša (1 Tim 1,1). “U trenucima koji nisu uvijek lijepi i veseli i mnogi mlade nalaze se pred različitim izazovima, posebno nezaposlenosti i besperspektivnosti, želimo im dati malo drugačiji pogled na mnoge stvarnosti koje su dijelom našeg vjerničkog i društvenog života. Upravo smo zato izabrali ovu rečenicu sv. Pavla, preko koje želimo mladima njihova nadanja usmjeriti prema Onome koji je nada svih nas vjernika, a to je sam Gospodin. Također, želimo ih potaknuti da nada za njih ne predstavlja nekakvu pasivnu stvarnost, iščekivanje nečega, već proaktivnu stvarnost u kojoj smo kao društveni čimbenici i vjernici pozvani djelovati i svojim djelovanjem promijeniti najrazličitije paradigme društva u kojemu se nalazimo, a koje prepoznajemo kao loše i koje nas koče na putu razvoja, kako osobnoga tako i zajedničkoga”, rekao je vlč. Perković.

susret-hrvatske-katolicke-mladezi-vukovar.jpg

Tumačeći logotip SHKM-a 2017. u Vukovaru, istaknuo je kako je bila želja prenijeti poruku nade mladima koje se poziva na ovaj susret, “nade koja po Kristu ulazi u živote nas kao pojedinaca i kao zajednice”. Logotip sadrži tri ključna elementa: križ, golubicu i siluetu vukovarskog vodotornja. Križ je središnji simbol kršćanstva, u križu kršćanin prepoznaje znak Kristove muke ali isto tako i put prema uskrsnoj nadi. Na taj način križ u ovome logotipu obuhvaća i značenje koje je grad Vukovar imao i ima za našu domovinu, simbol stradanja ali i simbol nade u trenucima koji se čine beznadnim. Simbol golubice izabran je iz dva razloga, jer u prvome redu ona simbolizira mir, a jedan od razloga je i poznati arheološki nalaz Vučedolske “golubice”, jedan od simbola Vukovara i vukovarskog kraja. Treći element je silueta vukovarskoga vodotornja koji simbolizira postojanost i u najtežim trenucima kroz koje je prolazio grad Vukovar sa svojim stanovnicima, kao i cijela domovina.
Boje logotipa su plava, bijela, crvena i žuta. Plava kao boja neba i rijeka Dunava i Vuke koje protječu kroz Vukovar, bijela boja mladenačke i vjerničke radosti, crvena kao boja mučeništva kroz koje je prošao grad Vukovar i njegovi stanovnici, te žuta odnosno zlatna kao boja uskrsne proslave i Kristove pobjede, budući da se susret održava u uskrsnome vremenu.
“S iznimnom radošću i zadovoljstvom prihvaćamo inicijativu da se ovaj Susret hrvatske katoličke mladeži dogodi upravo u gradu Vukovaru. Vjerujem da nije slučajno da nakon Dubrovnika sljedeći susret dolazi u Vukovar. To su dva grada patnika, koja su pretrpjela iznimna stradanja i žrtve. Možemo zahvaliti Nadbiskupiji i svima koji su promišljali o Vukovaru, o njegovoj simbolici, koji je mjesto posebnoga značenja, koje je zaslužilo poseban pijetet. S radošću očekujemo sve mlade koji žele doći u Vukovar, koji žele obnoviti i produbiti svoju vjeru, nadu, koji žele vidjeti kako Vukovarci žive, koji žele osjetiti jedan novi zanos. Mi ćemo ih s radošću dočekati široke ruke”, istaknula je pročelnica iz Vukovara Ana Živanović.

“Zahtjevna priprava SHKM-a u Vukovaru želi u našoj nadbiskupiji biti iskorištena za snaženje neposrednoga pastoralnog rada s mladima te za snaženje struktura koje trebaju promicati i poticati pastoral mladih i studenata, pristupajući im ne tek kao objektu našega crkvenoga pastoralno-katehetskog djelovanja, nego kao subjektu te nositeljima evangelizacijskog poslanja Crkve u društvu”, rekao je nadbiskup Hranić te postavio nekoliko zadaća koje je potrebno ostvariti u pastoralnom radu s mladima.
Na prvom mjestu naglasio je želju da Godina mladih bude godina jačanja zajedništva među mladim vjernicima, njihovoga međusobnoga povezivanja te godina snaženja koordiniranog i zajedničkog nastupa mladih u crkvenoj i široj društvenoj javnosti. “Želio bih da tijekom ove godine uspostavimo nadbiskupijsku mrežu mladih u koju će, kao u svojevrsnu krovnu strukturu, na nadbiskupijskoj razini ući sve skupine mladih u našim župnim zajednicama”, rekao je nadbiskup Hranić. Druga zadaća je snaženje volonterstva među mladima i formacija mladih vjernika volontera te stvaranje biskupijske mreže mladih volontera. Protekle dvije godine bjelodano su pokazale koja je snaga u mladim ljudima – tijekom poplava u Nadbiskupiji te tijekom vala izbjeglištva, gdje su se mladi pokazali vrlo odgovorni te da među njima postoji veliki potencijal, podsjetio je nadbiskup.
Treća zadaća je jačanje redovitog pastoralno-katehetskog okupljanja i angažmana mladih u župnim zajednicama. “Mladom čovjeku, koji u zauzimanju svojih osobnih životnih stavova i usmjerenja za život prolazi kroz mnoge dvojbe, potrebno je nuditi prikladno ozračje za cjelovit rast i sazrijevanje. Veoma važna dimenzija rasta i sazrijevanja su rast u vjeri i izgradnja kršćanskih stavova. Domet te važnost toga pastoralnog rada promatramo u svjetlu činjenice da su ti isti mladi već sada snažan subjekt, a sutra će biti nositelji crkvenoga i društvenoga života te evangelizatori nadolazećih generacija”, istaknuo je nadbiskup te istaknuo četvrtu zadaću – više se posvetiti liturgijskom odgoju i formaciji zborova mladih, a posebice voditelja tih zborova. Kao petu zadaću nadbiskup ističe važnost podrške mladima i senzibiliziranja društva i Crkve za potrebe i teškoće s kojima se susreću mladi u hrvatskom društvu danas, da to bude godina snažnijega glasa mladih, crkvene podrške mladima, davanje prostora mladima da budu mladenački i proročki glas Crkve u našem društvu.
Na kraju konferencije nadbiskup je zahvalio članovima Povjerenstva za pastoral mladih te gradonačelniku i predstavnicima grada Vukovara za otvorenost i spremnost da učine sve što mogu u pripremi SHKM-a.
Sve informacije o SHKM Vukovar 2017. mogu se pronaći na mrežnim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije te na Facebooku, Tweeteru i Instagramu.