P. Ike poručio: MUŠKARAC MOLITVOM STJEČE AUTORITET! Fra Mario Knezović

P. Ike poručio: MUŠKARAC MOLITVOM STJEČE AUTORITET!

Bogat duhovni program priprave za svečanu proslavu 150 godina Župe Kočerin se nastavlja. Tako je u utorak 22. veljače 2022. u velikoj župnoj dvorani u 19,30 sati, održan susret za muškarce. Predavanje o temi: „Je li ugrožena muškost. Muškarac u Crkvi i društvu“ održao je pater Ike Mandurić.

Na susretu i predavanju okupili su se isključivo muškarci napinivši dupkom vjeronaučnu dvoranu. Predavač je svoje izlaganje kontekstualno vezao uz četiri biblijska osobe: Abrahama, Mojsija, Davida i Josipa, te dvojicu hrvatskih blaženika: bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza.

Muškarac je predodređen za onoga koji preuzima odgovornost na zemlji i onda poput Abrahama u poslušnosti Bogu vodi svoju zajednicu.

Muževnost je, kako reče, prije svega hrabrost u otvorenosti životu. Muškarac ne može skrštenih ruku promatrati patnju, ropstvo, nevolju svoga naroda. On mora imati mentalitet Mojsija koji uzima štap i vodi narod, rekao je p. Ike.

Muškarac bdije nad obitelji, selom, gradom, državom, svojom župom i kao takav je ratnik poput biblijskoga Davida.

Želeći naglasiti duhovnu dimenziju muškarca p. Ike je rekao da nije sretan što u obiteljima nisu muškarci predvoditelji molitve. Muškarac i na duhovnome području mora prednjačiti jer onda i molitvom stječe autoritet.

Na tom putu nam je uzor sv. Josip. Prisutnima je p. Ike iznio i slike muškosti bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivan Merza. Njih dvojica su model djelovanja koji je potreban za naše vrijeme. Primjer bl. Ivana Merza potiče da se muškarac aktivno uključi u društvena zbivanja, udruge, političke stranke i da čuva vrednote.

Muškarac ne smije biti „njonjav“ i nikada neće biti ispunjen samo u četiri zida. To je za muškarca malo i kao takav će ostati nedorečen, istaknuo je p. Ike.

Susret je zaključen pitanjima i odgovorima, te zahvalom župnika fra Marija Knezovića.

Susret je pjesmom obogatio mladi kantautor Jozo Mikulić.

Podsjetimo, da je prije ovoga susreta za muškarce, bio posebna susret samo za žene/djevojke. Snimak predavanja bit će naknadno cjelovito emitiran u emisiji Agape na Radiopostaji Mir Međugorje.