Pokemoni u Crkvi

Na Pokemon mapi prije nekoliko dana pojavila se “Pokestop” lokacija u Zadru pod nazivom “Gospa Maslinska” sa slikom stare crkve, što bi u prijevodu značilo da Pokemon igrači, ukoliko žele osvojiti dodatne bodove i dodatke, moraju doći u crkveno dvorište i ući u crkvu s upaljenom igrom!

 poke-mon.jpg

Župnik crkve na Belafuži don Dario Tičić (crkva Gospe Maslinske u Zadru), u razgovoru za ZDNews.hr upozorio je kako je Pokemon pošast zapravo jedna velika manipulacija. Kazao je i kako on kao župnik ne može kontrolirati što će tko raditi. Za kraj je kazao: “Ukoliko netko vidi Pokemona da viri iz kante za smeće, što da mu ja radim?”

– To je pojava općeg ludila. Vidite i sami kakva je situacija u svijetu, ili te pregazi nekakav manijak kamionom na rivi ili te ubije sjekirom u vlaku. Općenito mislim da je u pozadini cijele priče manipulacija s ljudima, a da to oni uopće nisu svjesni. To što je crkva na Pokemon mapi, mogla je biti i dvorana na Višnjiku.

I u Sv. Petra mobitelima slikivaju, tako da ja ne znam namjeru nekoga ako dođe u naše dvorište. Tko bi mogao znati je li mu to za Pokemone ili za pozadinu na mobitelu? S druge strane, ne mogu ja na ulaz od crkve staviti detektor. Što god netko radi, sebi radi. Bilo na korist ili na zlo. Ja kao crkveni službenik ne mogu provjeravati što će tko raditi.

Oni koji imaju iti malo respekta prema ovoj našoj crkvi na Belafuži i oni kojima išta ova crkva znači, ipak bi u tom kontekstu trebali drugačije postupiti i imati respekta prema svemu. Ovdje je crkva u kontinuitetu 9 stoljeća, a ti Pokemoni i ostale gluposti su od jučer. Mudrome dosta.

Ali dobro, ako već i bude nekih koji će po crkvenom dvorištu hvatati Pokemone, što ja tu mogu? Ako netko vidi Pokemona da viri iz kante za smeće, što da mu ja radim? – za kraj će don Dario Tičić.

Koliko daleko je otišla ova igra svakodnevno vidimo u sve više suludim pokušajima "igrača" koji doslovno gube glavu i mahnito traže, koga i što? Igra koja zapravo udaljuje čovjeka od sebe samoga, od pravoga cilja. Zabava koja je obilježila ovo ljeto poslužila je zapravo za ubijanje ljudske duše, lišavanja fizičkog odmora i za narušavanje psihičkog zdravlja. Živimo u vremenu kad caruje i nameće se duh ovoga svijeta koji obogaćuje svoj program prikazivanjem virtulnog diva koji doslovno zaluđuje mase i odvlači ljudske duše od ljepote stvorenog zasljepljujući ih nekakvim imaginarnim crtanim likovima. Nedvojbeno možemo zaključiti da je cilj ove igre, koja je sve samo ne i bezazlena, zatrovati duh glupošću i odvući ga od Stvoritelja. Nemojte nasjedati, zamke zla često su upakirane u zabavni sadržaj a kad jednom raspakiramo glupost(bezsmisao) ostanemo bez istine i bez smisla. Proći ćete svojim životnim prostorima ne sudjelujući u stvaranju svoga puta i propustiti ćete trenutke koje vam nebo šalje. Jesu li Pokemoni i ostale igre samo "igra". Vjerujemo da nisu, jer iza ovakve zabave ostaje samo pustoš duha i zauvijek izgubljeno vrijeme, tražeći nešto što ne postoji gubimo ono što imamo. Kako je jednom netko rekao -"Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost". Svaka glupost ima svoju cijenu, zašto da je plačamo povrh svega lijepog i korisnog što imamo. Pokemoni su "lopovi", nemojte da vas pokradu.

Blanka Klasić