PORUKA IZ ŽUPE BILA Treba raditi na zaustavljanju iseljavanja

Župa Bila kod Livna nastala je podjelom čuklićke župe 1925. godine i jedna je od najmlađih župa u livanjskom kraju.

Prvi župnik bio je fra Ljudevit Bralić, rodom iz Čuklića, kojemu je za crkvu služila priprosta drvena baraka. Ova baraka izgorjela je 1932. godine sa svim inventarom. Fra Paško Dumančić započeo je pripravu za gradnju nove župne crkve prema nacrtu poznatoga arhitekta Karla Paržika, donosi Večernji.ba.

Radovi su potrajali dugo, sve do 1966. godine. Župa je najviše vjernika imala 1970. godine, a danas ima jedva 1700 vjernika, u 550 obitelji. Daj Bože da ovaj broj ostane, jer se iz livanjskog kraja mnogo naroda i sada iseljava. Iseljavaju se i oni koji to ne bi trebali, kako kažu svećenici ovoga livanjskog dekanata. U svim župama dosta je veći mortalitet od nataliteta, škole se zatvaraju ili je učenika sve manje u školama. Politika bi trebala poraditi, i to odmah da se iseljavanje iz ovako lijepog kraja zaustavi te se omogući neki stimulans rodiljama kako bi se natalitet popravio.

No, Bogu je sve moguće, dok čovjeku nije.

Župa je proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Franju Asiškog.

U nazočnosti šesnaest svećenika i redovnika misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Ravlić, župnik iz Teslića. Po lijepom i ugodnom vremenu nazočilo je oko 700 vjernika iz Bile i susjednih župa.

Bili su nazočni i franjevački novaci iz Livna zajedno sa svojim meštrom. Nazočan je bio i župnik iz Livna i dekan Livanjskog dekanata fra Vinko Sičaja. Nazočno je bilo i oko šest časnih sestara. Pjesmom pod svetom misom animirao je župni zbor iz Bile koji je sve oduševio. •