Potresna priča 12-godišnjeg Jakova potaknula zagrebačke studente na izradu najljepšeg božićnog poklona

Maligne bolesti kod djece tema su koja i kod najravnodušnijih osoba pokreće lavinu emocija.

Nedavno smo svjedočili i problemu nabave lijekova za oboljele, što je u javnosti izazvalo brojne reakcije. No, ono što je pozitivno u većini tih tragičnih priča jest činjenica da su se ljudi gotovo uvijek spremni senzibilizirati i pomoći, a tako i zagrebački studenti. Ovih dana u domu na ‘Šari’ udruga ‘Jak kao Jakov’ organizirala je dvije radionice na kojima će upravo studenti kroz svoju kreativnost djeci čiji su životi ugroženi pokloniti najljepši božićni dar, piše Srednja.hr.

Jakov Rubido bio je 12-godišnji školarac iz Karlovca, po svemu ne previše različit od svojih vršnjaka – bavio se sportom, volio je glazbu, breakdance, svoje prijatelje i smijeh. Za vrijeme ljetovanja nakon 5. razreda nenadano mu je dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija, nakon čega su uslijedili mukotrpni i dugi mjeseci kemoterapija i operacijama.

Ono što bi pokolebalo i osobu snažnu poput lava, Jakova nije uspjelo slomiti i svoj optimizam zadržavao je čitavo vrijeme, a u svemu su mu velika podrška bili njegovi razredni prijatelji.

‘Priča o Jakovljevim anđelima započela je još puno prije nastanka udruge’

Unatoč borbenosti i volji da pobjedi bolest, Jakov je u listopadu 2010. godine preminuo. No, njegova ostavština i danas postoji i djeluje u obliku udruge ‘Jak kao Jakov’, naziva koji su osmislili njegovi školski kolege i nastavnici. Nastao je još tijekom Jakovljeve borbe s bolešću, kada su školarci organizirali brojne akcije kako bi Jakova osnažili u njegovoj borbi s opakom bolešću i potpomogli tijek liječenja.

Udruga ‘Jak kao Jakov’ pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti, a osnovna je djelatnost prikupljanja i pružanja pomoći oboljeloj djeci i njihovim socijalno ugroženim obiteljima. Sredstva se prikupljaju kroz razne akcije, a svake godine u predbožićno vrijeme pokreće ‘Akciju s anđelima’. I ta priča o Jakovljevim anđelima započela je još puno prije nastanka udruge.

Akcijom na Šari prošle se godine prikupilo 5.000 kuna

Danas i sutra, upravo kroz tu dobrotvornu akciju svoje veliko srce imat će priliku pokazati i zagrebački studenti. U studentskom domu ‘Ante Starčević’ poznatijem kao ‘Šara’, udruga ‘Jak kao Jakov’ organizira radionicu izrade ukrasa i baš onakvih anđela kakve su za Jakova izrađivali njegovi školski kolege.

– Svi ukrasi koji se izrade idu odmah na štandove udruge ‘Jak kao Jakov’, a štandovi se u Božićno vrijeme nalaze u Karlovcu u Žitnoj kući, u Zagrebu u Areni, Super Novoj – ovisno o tome gdje nam doniraju kutak ili štand na kojem možemo prodavati ukrase, kazala nam je volonterka udruge i organizatorica radionice Andrea Hloušek-Kasun.

Sudjelovati mogu svi koji će stati u inače limitiran prostor, ne samo studenti koji žive u tom domu. I ovo nije prva godina da studenti sudjeluju u ovoj akciji.

– Studenti su i prošle godine sudjelovali na radionicama humanitarnog karaktera! Održane su 4 radionice i na svaku je došlo preko 20 studenata. Napravljeno je oko 200 kuglica i 50 anđelića, s obzirom na to da je svaki od tih ukrasa 20 kn zarađeno je ukupno 5000 kn, rekla nam je Andrea.

Dodaje, studenti na Šari su oduvijek poznati po svojim humanitarnim djelovanjima, tako da očekuje da će ih se i ove godine puno priključiti izradi božićnih ukrasa.

– Svi prikupljeni novci uplaćuju se djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima, iz područja cijele Hrvatske, direktno na račun, objašnjava Andrea koja pohvaljuje i upravu doma koja im uvijek izađe u susret i dopušta održavanje radionica.

Škole i fakulteti pozvani da doniraju prostor za radionice

Inače, sama Andrea koja je trenutno u fazi pisanja diplomskog rada, udruzi ‘Jak kao Jakov’ priključila se nedavno nakon što je osnovana

– Jakov je bio brat moga dečka i osobno sam ga poznavala. Od onda se trudim što više pomoći i sudjelovati. Često volontiram na štandovima, ali najviše ipak volim sudjelovati na radionicama i organizirati ih! Nema ljepšeg osjećaja od saznanja da si nekome svojim kreativnim radom i trudom pomogao. Svi se nakon radionica uvijek osjećaju nekako bolje i mirnije kad znaju da su učinili dobro djelo za druge i na trenutak zaboravili na svoje problem. Kad ne stignem na radionicu onda ukrase izrađujem i kod kuće pa ih donesem kad uzmognem. U svakom slučaju voljela bih da imam više vremena za radionice, kaže Andrea.

Spomenimo i kako u predbožićno vrijeme udruga moli i druge ljude da se priključe svojim humanitarnim radom – izradom i prodajom ukrasa u svojim vrtićima, župama i školama. Također, oni koji imaju volje za radionicu i prostor u Zagrebu, poput fakulteta i škola, pozivaju da se slobodno jave i sudjeluju u ovim i sličnim akcijama koje organizira udruga ‘Jak kao Jakov’. Nekome ćete možda spasiti život, a od toga većeg zadovoljstva – nema.

– Bilo je to one zime 2009… dok je Jakov bio u bolnici, a njegovi prijatelji iz razreda i škole Švarča osmislili su ukrase i malene anđelčiće koje su prodavali na ulici kako bi mu pružili podršku, te pomogli njegovo liječenje. Nazvali su ih – Jakovljevi anđeli. On je tada rekao ‘…ima puno više dobrih ljudi….’ Ta dobrota je ostala, ljubav je ostala iza svega, objašnjavaju iz Udruge.