Prvi spomenik Majci Tereziji u svijetu podigli su Hrvati

Spomenik je podignut 28. svibnja 2002.

Stanovnici Supetra, bračkog središta, mogu se podičiti da su prvi u svijetu u svojem bijelom bračkom kamenu podigli spomenik Majci Tereziji, misionarki ljubavi koja je 45 godina nesebično služila siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Dogodilo se to 28. svibnja 2002., a pravi je kuriozitet da je ideja o podizanju spomenika potekla od američke filmske zvijezde Martina Sheena (u Sedlarovu filmu "Gospa" utjelovio je lik međugorskoga župnika fra Joze Zovka) koji je spomenik i osobno otkrio. Bilo je to 16 mjeseci prije nego što je papa Ivan Pavao Drugi Majku Tereziju proglasio blaženom.

Hollywoodska filmska zvijezda Martin Sheen imao je priliku, po njegovu kazivanju, sresti se s Majkom Terezijom u Calcutti, te je na njega ostavila neizbrisiv biljeg dobrote, ljubavi i humanosti. Stoga je često promišljao kako se odužiti toj majci siromaha.

Martin Sheen osvjedočeni je prijatelj Hrvatske i katolik, pa se prilikom ljetnog boravka u Supetru kod svoga prijatelja Mariona Duzicha, američkog poslovnog čovjeka hrvatskog podrijetla i većinskog vlasnika hotelijerske kuće "Svpetrvs hoteli", rodila ideja da se u sklopu tog turističkog naselja postavi i spomenik Majci Tereziji.

– Kad su me Martin Sheen i Marion Duzich upoznali s tom idejom, svesrdno sam je podržao i pozdravio, ali sam predložio da se kip postavi u dvorištu župne crkve jer je to puno prikladnije mjesto. Moj prijedlog obojica su odmah prihvatili – prisjeća se tih trenutaka tadašnji supetarski župnik don Andro Ursić.

majka-terezija-brac-spomenik.jpg
Spomenik je postavljen na prostoru koji se nalazi uz lijevi bočni dio župne crkve Navještenja Marijina. Kip je u bijelom bračkom kamenu, u prirodnoj veličini, izradio brački akademski kipar Pero Jakšić iz Donjega Humca, a blagoslovio ga je, nakon svete mise, biskup hvarsko-bračko-viški mons. Slobodan Štambuk. Donator spomenika je Marion Duzich sa svojom obitelji i američka kompanija "Watterman", kao većinski vlasnici "Svpetrvs hotela".

– Za mene je Majka Terezija jedna od najvećih osoba i žena svih vremena. Njezin skromni lik i velika dobročinstva trajno su mi se usjekla u sjećanje – kazao je prilikom otvaranja spomenika Martin Sheen, uz napomenu kako je susret s Majkom Terezijom znatno utjecao na njegovo poimanje života i ljudskih vrijednosti.

Majka Terezija umrla je na glasu svetosti, a svojim je sestrama ostavila zadatak služenja do kraja, uz izbjegavanje slavlja i spomenika. Tako, uza sva nastojanja da netko od njezinih sestara Misionarki ljubavi dođe na otkrivanje i blagoslov spomenika u Supetru, odgovor je, uz dozu iznenađenja i simpatije, glasio:
"Drago nam je, ali naša družba ne dopušta sudjelovanja na takvim slavljima!"
Taj odgovor i do danas je ostao upamćen u Supetru.

Spomenik je bio podignut u prigodi sedamdesete obljetnice redovničkih zavjeta velike majke siromaha.

– Proteklih je godina, osobito u ljetnom razdoblju – posvjedočio je don Andro Ursić – bilo puno onih koji su se došli moliti ispred spomenika, jasno, uz neizbježno fotografiranje. Dosta je bilo i radoznalih upita, pogotovo kako smo došli na ideju da podignemo spomenik zahvalnosti najvećoj ženi 20. stoljeća.

S neviđenom simpatijom dodiruju taj kameni lik, imajući u vidu da je ovim planetom prolazila žena, redovnica, koja je svojom jednostavnošću osvojila svijet i svojom neizmjernom ljubavlju prema najsiromašnijima među siromasima dala lekciju kako se evanđelje jednostavno i brzo širi ako se po njemu živi.

Tako je spomenik Majci Tereziji postao mjestom hodočašćenja i mjestom čašćenja te mjestom zagovora novoj svetici.

Piše i snimio Ivica RADIĆ