Tko je don Mario Popović, Papin šaptač iz Sarajeva?

Kada su mu rekli da će jedan cijeli dan provesti rame uz rame papi Franji, bio je, kaže, potpuno iznenađen. Nije očekivao da će odabrati upravo njega.

Don Mario Popović rodom je, inače, iz malog mjesta Svinišće pokraj Omiša, a zaredio se prije nepunih pet godina. Njegovo je lice u subotu upamtio cijeli svijet jer je upravo on bio Papin glavni prevoditelj tijekom posjeta Sarajevu, piše Jutarnji list.

Posljednje tri godine don Mario je na studiju patristike (nauk o crkvenim ocima) u Rimu, gdje ga je poslao njegov nadbiskup splitsko-makarski. Nastanjen je u Papinskom teutonskom zavodu Sv. Marije od Duše, a zadnjih godinu dana vrijeme provodi i u državnom tajništvu Svete Stolice, gdje sudjeluje kao korespondent za odnose s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Upravo je zato mladi 31-godišnji svećenik iz Hrvatske odabran da bude uz papu Franju tijekom posjeta Sarajevu.

- Moram priznati da mi je to bilo potpuno neočekivano. Mislio sam da će odabrati nekoga starijeg i iskusnijeg. Ali, zahvalan sam na tom izvanrednom iskustvu. Bio sam uz Svetoga Oca cijelo vrijeme kao prevoditelj i oduševila me njegova spontanost, srdačnost u komunikaciji, otvorenost i poniznost - istaknuo je don Mario koji je, dodaje, prvi put doživio nešto tako veliko i inspirirajuće.

I sam kaže da papi Franji cijeli dan osmijeh nije silazio s lica. Pružao je ruku svakome kome je stigao, dodaje, a s nekima je razmijenio i pokoju riječ. Iako je don Mario, kako sam priznaje, imao pozitivnu tremu zbog cijelog događaja, svaki će mu trenutak ostati urezan u sjećanje, od slijetanja u sarajevsku zračnu luku do rastanka sa svim vjernicima koji su u subotu bili tamo.

Plan mu je, ističe, nakon završetka studija u Rimu vratiti se u Hrvatsku kao nastavnik teologije. A na njega je ponosno cijelo Svinišće. Sva rodbina, susjedi i poznanici su ga gledali na televiziji, a roditelji su bili na dočeku u Sarajevu. Srce je od ponosa ipak najjače lupalo majci Ivanki.

- Kada sam ga vidjela pokraj pape Franje, počela sam i plakati i pjevati u isto vrijeme. To je neopisiv osjećaj. Sve je bilo puno tako pozitivne energije, a na povratku su nam susjedi priredili pravi doček. Cijela Hrvatska treba biti ponosna na njega jer je našem Mariju pripala stvarno velika čast - kaže majka Ivanka Popović i ističe da je subotu pred televizorom provela i Marijeva 27-godišnja sestra koja u Zagrebu studira fizioterapiju.

Nakon mise u župi su joj jučer, kaže Ivanka, prilazili svi redom i čestitali. Roditelji odavno znaju za koji se poziv Mario odlučio. Odmah po završetku osnovne škole otišao je u sjemenište u Split, a nakon toga je upisao studij teologije. - Otišao je s 14 godina i ima našu punu potporu od početka - istaknula je Ivanka, a njezin brat Pajo, don Mariov ujak, poručio je da će napraviti pravu feštu kada se don Mario vrati u Hrvatsku.

- Ma, svi smo cijeli dan na televiziji pratili našeg Marija, smijali se, plakali, pjevali, navijali. Bio je to poseban dan za cijelo naše selo - kaže ujak Pajo.

Označeno u