U vukovarskoj Koloni sjećanja hodalo je 64 tisuće ljudi

Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja.

U vukovarskoj Koloni sjećanja hodalo je 64 tisuće ljudi

U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednčki vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječku nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok je misu zadušnicu na groblju predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja, među kojima su se nalazili i članovi diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj, došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. To je i geslo obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh.

Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosli transparente s domoljubnim porukama. Ulicama Vukovara, prošlo je oko 64.000 domoljuba, potvrdile su gradske vlasti, javlja HINA.

Po podacima policije tijekom dana u Vukovaru nije zabilježen niti jedan incident, te je komemorativno okupljanje prošlo mirno i dostojanstveno.

Misu zadušnicu predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.

Vukovarci će se večeras prisjetiti ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja puštanjem u Dunav upaljenih lampiona u sklopu projekta Svjetlosna rijeka sjećanja.