Zašto se papa Franjo u Sarajevu vozio u Ford Focusu?

Papa Franjo se u Sarajevu vozio u Ford Focusu, što je začudilo mnoge koji su očekivali da će se voziti u luksuznom vozilu.

Ipak, to nije ništa čudno, o tome je odlučio sam papa Franjo nakon inauguracije u ožujku 2013. godine.

Postavši papa odlučio se na nekoliko reformi, preselio je u vatikansku gostinjsku kući te je iselio iz apostolske palače, ne želi koristiti zlatni stolac i nositi crvene Prada cipele, a tada je promijenjen i vozni park. Papa zapravo koristi ili automobil ili autobus, umjesto automobila iz flote prestižnih vozila na čijem je vrhu blindirani Mercedes ML.

Papa je pozvao svećenike i redovnice da koriste skromnije automobile

Komentatori su već nekoliko puta čestitali papi što provodi ono što propovijeda, a papa Franjo je pozvao i ostale svećenike da se povedu za njegovim primjerom i odreknu skupocjenih vozila.

“Vrijeđa me kada vidim svećenika ili redovnicu u najnovijem modelu automobila. Ne možete to činiti. Automobil je potreban za mnogo poslova, ali izaberite neki skromniji. Ako vam se sviđa luksuzni automobil, samo razmislite o tome koliko djece na svijetu gladuje”, rekao je papa.

Posebno su iznenađeni mediji bili kada su prvi put snimili papu Franju u Ford Focusu jer to nije čak bio niti najnoviji model, a nije imao nikakve vanjske oznake, niti posebna sjedala – nego jednostavna platnena.

Tijekom svojih putovanja po Italiji papa Franjo se zna često zaustaviti sa svojim Ford Focusom i pričati sa stanovnicima. Koristio ga je i prilikom odlaska kod predstavnika talijanske vlasti, a to je izazvalo posebne simpatije naroda.

Označeno u