AFRIČKA PUSTOLOVINA HRABRE VARAŽDINKE: ‘Osjećam neopisivu ljubav i energiju pomažući nevinoj, napuštenoj djeci!’

"Dosad sam već preboljela malariju, parazite u želucu zbog čega sam se grčila u bolovima – ali iskreno, osjećam se sretnija nego ikad prije u životu! Kada sam potpuno premorena i dosta mi je svega, sjetim se nekih beba kojima smo doslovno spasili život", govori Vanja.

Vanja Matković 26-godišnja je djevojka iz Varaždina koja je ovih dana pokrenula humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za životno ugroženu afričku djecu. Život u Hrvatskoj Vanja je prije dva mjeseca odlučila zamijeniti volonterskim radom u Ugandi, zemlji koja visoko kotira na ljestvici siromaštva.

“U vrijeme boravka ovdje pijem vodu iz bunara, lice, kosa i odjeća stalno su puni prašine, razni insekti su me izboli nebrojeno puta, hrane u selima ima i nema, dosad sam već preboljela malariju, parazite u želucu zbog čega sam se grčila u bolovima – ali iskreno, osjećam se sretnija nego ikad prije u životu! Osjećam neopisivu ljubav i pozitivnu energiju oko sebe, sigurna sam da radim nešto dobro i korisno te da pomažem nevinoj, napuštenoj djeci koja bi u protivnom proživljavala jako tužne sudbine. Kada sam potpuno premorena i dosta mi je svega, sjetim se nekih beba kojima smo doslovno spasili život”, započela je Vanja svoju priču Centru za mlade Grada Varaždina.

Njezin se posao sastoji se od pružanja prve pomoći i odstranjivanja “jiggera” u napuštenim, izuzetno siromašnim selima te traženja izgladnjele, bolesne djece, djece na samrti ili onih kojima je pomoć izuzetno potrebna, a roditelji nisu financijski sposobni pružiti im liječničku skrb.

“Ne biste vjerovali koliko malo je potrebno da bi se unaprijedila kvaliteta života djece u Ugandi. Prosječna plaća u Ugandi je na razini od oko 300 kuna mjesečno, standard je veoma nizak, a nezaposlenost je na veoma visokoj razini. Kao što sam već spomenula, ovo je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu te ljudima nedostaju one najosnovnije stvari, stvari o kojima vi i ja u Hrvatskoj uopće ne razmišljamo, kao što je pitka voda. Svakodnevno, djeca pješače i do 8 kilometara udaljenosti u jednom smjeru, po suncu i visokim temperaturama, kroz prašinu nose teške spremnike za vodu do bunara. Kada napune spremnike vodom, nose ih kući i ponovo se vraćaju do bunara. Jednako tako, djeca počinju raditi fizičke poslove u poljima ili sa stokom već u dobi od 5-6 godina, zato što je to nerijetko jedini način da za svoje obitelji osiguraju barem nešto hrane”, nastavlja mlada Varaždinka svoju priču i dodaje kako nije nerijetko da djeca umiru iz razloga što su im roditelji ili skrbnici presiromašni da bi platili transport do bolnice i liječenje.Vanja, kao volonterka britanske neprofitne udruge Whisper traži takve izuzetno siromašne obitelji te odvodi njihovu bolesnu ili izgladnjelu djecu u bolnicu o vlastitom trošku, “Čak i ostajemo s njima spavajući na podu, ne bismo li ih spasili od kroničnih oboljenja, deformacija, mentalne ili fizičke invalidnosti, pa čak i smrti”, govori mlada djevojka.

“Prije 2 tjedna tako smo pronašli i Jessicu, 13-mjesečnu bebu na samrti, tešku svega 4,5 kila, potpuno izgladnjelu, dehidriranu, s uznapredovalom malarijom i doslovno joj spasili život”, govori Vanja.Kako bi se pomoglo tim nesretnim ljudima, Vanja je započela projekt prikupljanja financijskih sredstava – donacija, koje će se iskoristiti za kupnju lijekova i plaćanje bolničkih troškova i sl. “Naprimjer, 200 kuna godišnje pokriva troškove školarine za jedno dijete u lokalnoj školi gdje će dnevno dobiti i doručak, 6-7 kuna osigurava 2 obroka dnevno za dijete u razvoju, par dječjih cipela po cijeni od 20-ak kuna omogućiti će da se izbjegnu povrede, infekcije i paraziti”, pojašnjava ova volonterka i dodaje da, usprkos tome što su oči javnosti usmjerene na lokalne probleme dok se bijeda drugog (i ne tako dalekog) kraja svijeta zanemaruje, svako dijete zaslužuje hranu, vodu, sklonište i barem osnovnu zdravstvenu skrb te osnovno obrazovanje.

Kako bismo zajedno spasili živote nevine djece, Vanja je pokrenula kampanju na Indiegogo life crowdfunding platformi. Do njezine kampanje i prostora za uplatu donacije moguće je doći putem poveznice: Vanja Matković – Help me to save lives of neglected Ugandian babies.

Označeno u