Apel iz Ukrajine upravo je stigao fra Jozi Zovku, svećeniku iz Hercegovine, evo što od njega traži predsjednik tamošnje biskupske konferencije

Opće je poznato kako su ukrajinski katolički i grkokatolički biskupi, od početka agresije Rusije na njihovu zemlju, pozvali papu Franu da posjeti Ukrajinu, a njima se pridružio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Papa koji je više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu, izjavio je novinarima koncem lipnja, kad je počeo apostolsko putovanje u Kanadu, kako “ima veliku želju posjetiti Kijev”.

Do sada taj pohod radi sigurnosnih razloga još nije ostvaren, no jedan bi hrvatski svećenik, na poziv ukrajinskih biskupa, mogao u studenome posjetiti Lavov.

Naime, predsjednik Ukrajinske biskupske konferencije i latinski nadbiskup metropolit Lavova, mons. Mieczyslaw Mokrzycki, pozvao je fra Jozu Zovku da održi duhovne vježbe katoličkim biskupima latinskog i grčkog obreda iz Ukrajine, a ima ih ukupno 55.

JOŠ POD SANKCIJAMA

Onima koji ne poznaju međugorsku duhovnost i fra Jozu Zovka, svećenika Hercegovačke franjevačke provincije, koji je na početku ukazanja bio župnik u Međugorju, ovaj poziv možda je iznenađenje.

Međutim, godinama već biskupi i svećenici, katolički i grkokatolički, te brojni vjernici, hodočaste u Međugorje i sudjeluju u molitvenim susretima.

Prije svega na Festivalu mladih, pa je tako na ovogodišnjem Mladifestu početkom kolovoza bio i pomoćni biskup Zaporoško-kharkivske biskupije iz Ukrajine mons. Jan Sobilo, koji je mladima govorio o ratu u Ukrajini.

Ukrajinci su jako zastupljeni i na Međunarodnoj duhovnoj obnovi za svećenike kao i na Međunarodnoj duhovnoj obnovi za bračne parove.

U pismu koje je mons. Mokrzycki uputio fra Jozi navodi se kako slijedi:

”Velečasni oče, nadovezujući se na naše prethodne susrete, iskreno želim da Vi držite duhovne vježbe za katoličke biskupe latinskog i grčkog obreda iz Ukrajine. Održavanje duhovnih vježbi predviđeno je u Teološkoj bogosloviji Nadbiskupije Lviv-Brzuchowice od 21. do 24. studenoga 2022.

Hvala što ste blagonaklono prihvatili naš poziv i radostan sam što ćete nas u ovom preteškom trenutku za Ukrajinu i za našu Crkvu upravo Vi, Oče, pratiti u ovom svetom vremenu duhovnih vježbi.

U molitvi, + Mieczyslaw Mokrzycki, Latinski nadbiskup metropolit Lavova, Predsjednik Ukrajinske biskupske konferencije.”

Ovaj poziv fra Jozi, koji je inače član franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi, a u ljetnim mjesecima boravi na otoku Badija u korčulanskom arhipelagu, gdje u samostanu koji je obnovljen ponajviše njegovim zalaganjem održava duhovne vježbe za različite skupine vjernika i svećenika - idući tjedan drži duhovne vježbe za 35 svećenika iz Latinske Amerike koji su na hodočašću u Međugorju - dolazi u vrlo zanimljivom trenutku.

Naime, nedavno je Zovka na Badiji posjetio Papin apostolski vizitator za Međugorje, nadbiskup Aldo Cavalli, koji je na svoju inicijativu htio upoznati legendarnog međugorskog župnika, a kako susret ne bi bio privatnog karaktera, u javnost su dospjele fotografije na kojoj su zajedno mons. Cavalli i fra Jozo.

No, dok hercegovačkog franjevca pozivaju biskupi u Ukrajinu, dolaze k njemu na Badiju i biskupi i svećenici, dotle je on još uvijek pod sankcijama: “Fra Jozo Zovko na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije nema nikakve ovlasti vršiti svećeničke čine, posebno nema ovlast ispovijedati vjernike”.

I upravo kad smo napisali ovaj tekst, stigao je još jedan poziv fra Jozi Zovku. Biskup Siracuse u Italiji, mons. Francesco Lomanto, pozvao ga je da pohodi glasovito svetište Gospe od Suza u Siracusi...

Zovu ga na sve strane, samo ne smije u svoju Hercegovinu. Da nije apsurdno, bilo bi tragikomično(!) •

Donio moći pape Ivana Pavla II.

Nadbiskup Lavova, mons. Mieczyslaw Mokrzycki, bio je devet godina jedan od tajnika svetog pape Ivana Pavla II. U Hrvatskoj je bio prošle godine u rujnu, kad je u dvije župe u hvarskoj biskupiji, Pitve i Vrisnik, u kojima je župnik poljski svećenik don Robert Bartoszek, donio moći Ivana Pavla II.

”Budite uvjereni, draga moja braćo i sestre, da vas naš dragi Ivan Pavao čuje, vidi, pomaže i može nam biti od veće pomoći nego ikad prije”, kazao je tom prigodom nadbiskup Lavova.

Piše: Ivan Ugrin| Slobodna Dalmacija