Argentina: Molitva za život protiv legalizacije pobačaja

Legalizacija uništenja bespomoćnog života

Predsjednik Argentinske biskupske konferencije, biskup Oscar Vicente Ojea predvodit će u nedjelju, 8. srpnja, misu za život koncelebrirajući s još nekoliko biskupa. Argentinski su biskupi poslali priopćenje u kojem su pozvali sve zajednice da sudjeluju i da se pridruže danu molitve za život kako bi, tijekom zakonodavne rasprave o legalizaciji pobačaja, molili Gospodina po zagovoru Gospe od Lujána, milost da bi mogli služiti i brinuti o čitavom životu, osobito za onaj još nerođenog djeteta.

Tema je toga dana izražena zazivom „Marijo, zoro novoga svijeta, Majko živih, tebi povjeravamo izvor života“. Zastupnički je argentinski dom 14. lipnja odobrio prijedlog zakona koji pobačaj proglašava nekažnjivim i dopušta ga na siguran, zakonit i besplatan način svakoj ženi koja to zatraži unutar četrnaest tjedana trudnoće. Nakon tog vremena, moguć je samo u slučaju silovanja, ako je majka u životnoj opasnosti ili ako je fetus deformiran. Senat trenutno proučava sadržaj prijedloga zakona – izvijestila je katolička tiskovna agencija FIDES.

Biskupi su dijeceza San Luis, San Rafael, Mendoza i San Juan, nakon razmišljanja i molitve, u priopćenju vjernicima, sljedbenicima drugih religija i svim građanima izrazili zabrinutost i bol pred mogućnošću da bi se u Argentini ozakonio pobačaj. U isto vrijeme, uprtim očima u Isusa, živo se nadamo da je moguć drugačiji i uključiv put koji štiti čitav život, pogotovo nevine nerođene djece, najsiromašnijih i najranjivijih i onih s različitim sposobnostima – napisali su biskupi u priopćenju, a prenijela je agencija FIDES.

Biskupi su također istaknuli da je riječ o legalizaciji uništenja bespomoćnog života koji se razvija u majčinoj utrobi. Pod izgovorom promicanja nekih navodnih prava pojedinca, žrtvuje se pravo na život nerođene djece, što je prvo ljudsko pravo, bez kojega nema mjesta za druga prava. U priopćenju su izrazili potporu i blizinu osobama i zdravstvenim ustanovama koje su povezane s rođenjem života i koje su posljednjih dana biskupima izrazile svoju tjeskobu, zabrinutost i bol.

„Nitko ne može biti prisiljen poslušati nalog koji se protivi njegovim načelima i objektivnom smislu poštivanja dostojanstva čitavog ljudskog života” - napisali su biskupi i dodali – „Cijeneći zalaganje mnogih laika koji su sudjelovali u kampanjama i pokretima koji promiču brigu o čitavom životu, potičemo ih da ustraju jasno, čvrsto i strastveno u svojim naporima, jer svaki je život vrijedan“.

Na kraju su biskupi zahvalili zastupnicima koji su glasali za život podnoseći uvrede i isključenja na različitim područjima i zatražili su senatore da preuzmu odgovornost koju imaju kao članovi Gornjeg doma. Ekonomski i demografski interesi podređeni čimbenicima međunarodne moći ne mogu određivati odluku protiv života. O tom prijedlogu zakona o legalizaciji pobačaja, o kojem je započela rasprava u Senatu, mnogi su se ljudi 27. lipnja pred Kongresom, gdje su tražili ozbiljnu i višeslojnu raspravu bez žurbe, izjasnili za život. Vrata zgrade Kongresa bila su prekrivena brojnim argentinskim zastavama i natpisima na kojima je pisalo „Posvajanje je rješenje“; „Čitav je život vrijedan“; „Ubojstvo jedne generacije nije rješenje“.

Označeno u