Australija i Austrija su šaptom pale - Novi zakon briše “jedinstvo muškarca i žene” iz definicije braka te na njegovo mjesto stavlja “savez dvoje ljudi”

Nakon što je Donji dom australskog parlamenta glasao za legalizaciju homoseksualnog “braka”, sa samo četiri zastupnika koji su glasali “protiv”, sada je u Austriji Ustavni sud donio odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i nalaže ukidanje zakona do kraja sljedeće godine, priopćio je taj sud u utorak, čime će u Austriji od 2019. praktički biti moguće sklapati istospolne brakove.

Sud je zaključio da njihov trenutni zakon o braku krši ustavnu zabranu diskriminacije na osnovu spola, jer prisiljava parove koji žele sklopiti brak da se izjasne o svojoj seksualnoj orijentaciji. Najviši austrijski sud je zaključio da dosad dopušteno „registrirano partnerstvo“ nije jednako punopravnom braku te da se stoga radi o diskriminaciji. „Razlikovanje pojmova ‘registriranog partnerstva’ i ‘braka’ nije više održivo, a da se pritom ne diskriminira istospolne parove”, stoji u objašnjenju suda.

I dok je legalizacija u Austriji ostvarena pravnom vratolomijom, u Australiji je to omogućeno putem referenduma u kojem je gotovo 62 posto glasača odobrilo promjenu zakona koji omogućuje istospolni “brak”. Novi zakon briše “jedinstvo muškarca i žene” iz definicije braka te na njegovo mjesto stavlja “savez dvoje ljudi”. Značajno, ni jedan od obećanih amandmana kojim bi se zaštitila sloboda savjesti, vjerska sloboda i roditeljska prava nije dopušten. Sva su oporbena pitanja i zabrinutost odbačeni, uključujući i pravo roditelja na mogućnost odbijanja homoseksualne ili transrodne indoktrinacije u školama.

Naime, novi zakon ne dopušta kršćanskom poduzetniku odabir zaposlenika na temelju svojih vjerskih vrijednosti, niti ih štiti od prisilnog sudjelovanja u, na primjer, organizaciji homoseksualnog vjenčanja – usprkos njihovom iskrenom uvjerenju u brak između muškarca i žene.

Također su odbačeni amandmani koji su se odnosili na priziv savjesti i vjere kojim bi se omogućilo kršćanima i ostalima – koji se ne slažu s homoseksualnim “brakom” – da izraze svoje pravo na slobodu govora.

U Austriji, bečki nadbiskup i predsjednik Austrijske biskupske konferencije, kardinal Christoph Schönborn kritizirao je presudu Ustavnog suda kojom se otvorio put istospolnim brakovima u tradicionalno katoličkoj zemlji.

“Zabrinjavajuće je da su i sudci Ustavnoga suda izgubili iz vidika posebnu narav braka kao zajednice jednoga muškarca i jedne žene, koja se ne može usporediti s nečim drugim.”

“Ako Ustavni sud poriče jedinstvenost i poseban pravni status braka, izgrađen na različitosti spolova, negira stvarnost i ne služi društvu“, izjavio je kardinal. “To u konačnici šteti svima, uključujući i onima koje želi zaštititi, kao i onima koji imaju biti zaštićeni.“

Dodao je kako odluka također proturječi presudi Europskog suda za ljudska prava koja govori da rezerviranje braka za muškarce i žene nije diskriminacija.

Austrija će biti 16. europska zemlja koja će dopustiti istospolni brak; dok 11 drugih europskih zemalja dopuštaju istospolne zajednice u pravnom okviru.