Sadržaj s oznakom: Istospolni brakovi

Prema Deklaraciji “Fiducia supplicans” o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je izdao Dikasterij za nauk vjere, a odobrio papa Franjo, bit će moguće blagoslivljati istospolne i parove u neredovitim situacijama. Učenje o braku se ne mijenja, a blagoslov ne znači odobravanje zajednice, objavio je Vatican News.

Berlinski nadbiskup Heiner Koch poslao je svojim svećenicima pismo u kojem ih upućuje da razmotre blagoslov ‘brakova’ istospolnih parova – ili onih, kako kaže, koji se “ne mogu ili ne žele sakramentalno vjenčati”.

Moćni Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) u ponedjeljak je javno kritizirao njemačkog kardinala jer je službeno upozorio svećenika zbog istospolnih blagoslova u nadbiskupiji Köln.

Vlada FBiH prihvatila je zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova, javljaju mediji BiH.

Sud Europske unije donio je početkom lipnja presudu u predmetu Coman i drugi, kojom je redefinirao pojam “bračni drugovi” u zakonodavstvu EU o slobodnom kretanju tako da taj pojam uključuje istospolne parove.

Bermuda je postala prva zemlja koja je poništila zakon o ‘istospolnom braku’, godinu dana nakon što je ozakonjen.

U vrlo je kritičkom tonu bečki nadbiskup i predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn reagirao na odluku Ustavnoga suda da dopusti istospolne brakove, poništavajući prethodnu normu koja je priječila mogućnost braka za parove istoga spola.

Nakon što je Donji dom australskog parlamenta glasao za legalizaciju homoseksualnog “braka”, sa samo četiri zastupnika koji su glasali “protiv”, sada je u Austriji Ustavni sud donio odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i nalaže ukidanje zakona do kraja sljedeće godine, priopćio je taj sud u utorak, čime će u Austriji od 2019. praktički biti moguće sklapati istospolne brakove.

Politička korektnost je izvojevala novu pobjedu: 18-godišnjakinja iz Canberre u Australiji koja je preko ugovora radila za tvrtku koja se bavi organiziranjem dječjih zabava je dobila trenutni otkaz jer je na facebooku napisala ‘It’s OK to vote No’, “mislim da je u redu glasati ne”, komentiravši referendum o istospolnim brakovima u Australiji.

“Gay zajednico, ja sam vaša kći. Majka me odgojila s partnericom. Pišem vam jer ‘izlazim iz ormara’: ne podupirem gay brakove. Ne zato što ste gay, jako vas volim, nego zbog prirode istospolnih brakova.”