Njemački kardinal na udaru kritika jer je opomenuo svećenika zbog blagoslova istospolnih parova

Moćni Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) u ponedjeljak je javno kritizirao njemačkog kardinala jer je službeno upozorio svećenika zbog istospolnih blagoslova u nadbiskupiji Köln.

Birgit Mock, potpredsjednica ZdK-a, napala je kardinala Rainera Mariju Woelkija iz Kölna jer je opomenuo oca Herberta Ullmanna, izvijestio je CNA Deutsch.

Svećenik je održao “blagoslov za sve ljubavne parove”, izvijestio je list Rheinische Post, koji je objavio i fotografiju liturgijskog obreda, uključujući ministrante ispred zastave duginih boja na stepenicama ispred oltara.

U intervjuu za Domradio, Mock je nazvala upozorenje “nadasve neshvatljivim” te ukazala na rezoluciju Njemačkog sinodalnog puta koja govori da su “svi ljudi jednaki pred Bogom, a ljudsko dostojanstvo uključuje rodni identitet i seksualnu orijentaciju”.

Mock, koja je vodila radnu skupinu Sinodalnog puta za spolnost, uvjerena je pristaša njemačkog javnog prkosa Vatikanu o blagoslivljanju istospolnih zajednica.

U nedavnom pokušaju premošćivanja duboke zabrinutosti i rastuće podjele, njemački biskupi i predstavnici Rimske kurije sastali su se u Vatikanu 26. srpnja kako bi nastavili raspravu o “teološkim i disciplinskim pitanjima koja su se posebno pojavila na 'Sinodalnom putu'. ”

Prema zajedničkom priopćenju Vatikana i Njemačke biskupske konferencije, susret je protekao u “pozitivnoj i konstruktivnoj klimi” te će nakon njega uslijediti daljnji susreti.

U njemačkom izaslanstvu bili su biskupi Georg Bätzing, Stephan Ackermann, Michael Gerber, Bertram Meier i Franz-Josef Overbeck. Nazočni su bili i glavna tajnica Biskupske konferencije Beate Gilles i glasnogovornik Matthias Kopp. S vatikanske strane sudjelovalo je pet voditelja odjela i jedan tajnik, uključujući kardinala Luisa Ladariju, prefekta Dikasterija za nauk vjere i kardinala Kurta Kocha, prefekta Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana.

Njemački biskupi koji su govorili u korist blagoslova istospolnih parova uključuju Bätzinga, predsjednika Njemačke biskupske konferencije; minhenski kardinal Reinhard Marx; biskup Franz-Josef Bode iz Osnabrücka; biskup Helmut Dieser iz Aachena; biskup Peter Kohlgraf iz Mainza; i biskup Heinrich Timmerevers iz Dresden-Meissena.

Overbeck iz Essena javno je rekao da neće poduzimati disciplinske mjere protiv svećenika koji su blagoslivljali istospolne parove.

 

Vatikanska Kongregacija za nauk vjere (CDF) objavila je svoju deklaraciju 15. ožujka 2022. u službenom dokumentu poznatom kao Responsum Ad Dubium (“odgovor na pitanje”). U odgovoru na upit “Ima li Crkva moć davati blagoslov zajednicama osoba istoga spola?” CDF je odgovorio: "Negativno." Kongregacija — sada dikasterij — iznijela je svoje obrazloženje u bilješci s objašnjenjima i popratnim komentarom .

Vatikan je u svom obrazloženju rekao: “Kršćanska zajednica i njezini pastiri pozvani su s poštovanjem i osjetljivošću prihvatiti osobe s homoseksualnim sklonostima te će znati pronaći najprikladnije načine, u skladu s crkvenim naukom, da im naviještaju Evanđelje. u svojoj punini.”

„U isto vrijeme, trebaju prepoznati istinsku blizinu Crkve – koja moli za njih, prati ih i dijeli njihov hod kršćanske vjere – i primati učenja s iskrenom otvorenošću.“

zjava Vatikana izazvala je proteste u katoličkom svijetu njemačkog govornog područja. Nekoliko biskupa izrazilo je potporu blagoslovu istospolnih parova, dok su neke crkve istaknule LGBT zastave ponosa, a skupina od više od 200 profesora teologije potpisala je izjavu u kojoj kritizira Vatikan.

Reakcija je potaknula biskupe u drugim zemljama da izraze strah da Njemačka crkva ide prema raskolu.

Njemački katolici također su kritizirali prkos nad službama blagoslova. Grupa “Maria 1.0” pozvala je biskupe zemlje da se ujedine s Rimom suočeni s prosvjedima.

Govoreći o “šizmatičnim tendencijama” u Crkvi u Njemačkoj, Helmut Hoping, profesor dogmatske teologije na Sveučilištu u Freiburgu, rekao je za CNA Deutsch da neki od svećenika koji provode blagoslove “također otvoreno zagovaraju otvaranje sakramenta braka istospolnim parovima u srednjoročno.”

U međuvremenu, njemačka Crkva se suočava s egzodusom povijesnih razmjera. Više od pola milijuna krštenih katolika napustilo je Crkvu 2022. godine, što je najveći broj odlazaka ikada zabilježen . Ovaj masovni egzodus naveo je nekoliko njemačkih biskupa koji su kritizirali Sinodalni put, uključujući biskupa Stefana Ostera iz Passaua i biskupa Meiera iz Augsburga, da priznaju potrebu Crkve da povrati povjerenje sa “strpljenjem i vjerodostojnošću”.

Zapis biskupima na zidu: U ponedjeljak je biskup Gerhard Feige iz Magdeburga izrazio zabrinutost zbog mogućeg spajanja istočnonjemačkih biskupija zbog financijskih problema u jeku egzodusa, izvijestio je CNA Deutsch . Uz sve više i više krštenih katolika koji odbijaju platiti kontroverzni crkveni porez, njemačke elite koje primaju sredstva od poreza - kao što je ZdK - zabrinute su zbog stvaranja " pritiska" za promjene dok još uvijek imaju materijalna sredstva za to.