Dobila otkaz jer je napisala da je u redu dati glas protiv istospolnog braka

Politička korektnost je izvojevala novu pobjedu: 18-godišnjakinja iz Canberre u Australiji koja je preko ugovora radila za tvrtku koja se bavi organiziranjem dječjih zabava je dobila trenutni otkaz jer je na facebooku napisala ‘It’s OK to vote No’, “mislim da je u redu glasati ne”, komentiravši referendum o istospolnim brakovima u Australiji.

U jednoj od najdemokratskijih zemalja svijeta, dakle, možete dobiti otkaz ako se vaše mišljenje o nekom društvenom ili političkom pitanju ne poklapa s onim vašeg šefa – ili je, jednostavno, od strane klera političke korektnosti proglašeno herezom. Taj otkaz je postao glavnom temom polemika u Australiji: jedni govore da se radi o napadu na slobodu savjesti i govora, da poslodavac nema pravo otpustiti zaposlenika zbog njegovih uvjerenja, religije, političke orijentacije, stavova. Drugi kažu da homofobima ne smije biti dozvoljeno raditi s djecom, naročito gay djecom, piše Dnevno.

Krajem kolovoza, djevojka kojoj je poznato samo ime – Madeleine, je javno objavila na facebooku kako će glasati u istraživanju javnog mišljenja o istospolnim brakovima. Napisala je jednostavno “mislim da je u redu glasati ne”. Status je vidjela vlasnica tvrtke Capital Kids Parties, u kojoj se nedugo prije toga zaposlila na ugovor, Madlin Sims, na slici s njenog instagrama dolje. Poslala joj je poruku u kojoj kaže kako je “javno izražavanje homofobnih stavova štetno za posao”, i rekla joj da prekida poslovni odnos s njom.
© Madlinesims instagram

“Potpuno sam u šoku”, rekla je Madeline za australske medije. A oni su porazgovarali kako s njom tako i s njenom poslodavkom Madlin Sims, kako bi istražili kakve veze imaju dječje rođendanske zabave s balonima i istospolni brakovi. Usput su porazgovarali i s odvjetnikom oko toga može li Madeleine tužiti poslodavku zbog otkaza. Kratak odgovor na potonje pitanje glasi, da, zbog diskriminacije po vjerskoj osnovi, ali ne i za nezakoniti otkaz obzirom da nije bila u stalnom radnom odnosu već na ugovor.

“Radi se o pitanju preko kojeg zbog morala nisam mogla prijeći”, kaže Madlin. “Jednostavno nisam mogla glasati protiv svojih uvjerenja i svog Boga”.

Što se stvarno dogodilo?

29. kolovoza Madeline je na svoju profilnu sliku dodala filter Koalicije za brak, australske verzije “U ime obitelji”: “U redu je glasati ne”. Bio je tempiran da istekne nekoliko dana kasnije, kad izjašnjavanje prođe. Iako je poslodavka Madlin Sims kasnije tvrdila na facebooku kako je njena bivša zaposlenica bila “izrazito glasna i ponosna oko svojih stajališta o homoseksualcima, Madeline tvrdi kako je to bio jedini čin kojim se javno izjasnila o pitanju gay brakova. U vrijeme kad je dobila otkaz, taj filter je već davno bio istekao. “Ne bojim se javno izraziti svoja kršćanska uvjerenja”, rekla je Madeline. “Svi drugi su stavljali razne “Glasajte za” filtere, i bio je samo taj jedan “Glasajte ne”. Nisam mislila da se moram izjasniti o tome, ali ne moram ni šutjeti”.

U isto vrijeme kad je stavila profilnu sliku s “glasajte ne” filterom, Madeline je počela raditi za Capital Kids Parties (CKP). Bila je prijateljica s mlađim bratom vlasnice Madlin Sims. No nakon prvog posla, brat Madlin Sims ju je kontaktirao u vezi njenog facebook profila i zamolio je da ukloni poruku “glasajte ne”. Madlin Sims je kasnije rekla kako je Madeline odbila ukloniti je i “verbalno napala” njenog brata, no Madeline kaže kako to nije istina: “BIla sam vrlo smirena i ni u kom pogledu agresivna, objasnila sam mu svoja uvjerenja”, kaže ona.

Madlin kaže kako je saznala za Madelinin profil u nedjelju, dan nakon što je zadnji put radila za njih. “Bila je vrlo suptilna u vezi svojih pogleda na istospolne brakove, ali nisam spremna takve stavove tolerirati na bilo kojoj razini”. Toliko o toleranciji.
Ovo je poruka koju je Madlin poslala Madeline:
U toj poruci ona obavještava Madeleine da su njeni ekstremni homofobni stavovi (tj. ideja da se smije glasati protiv istospolnog braka) neprihvatljivi u javnosti, suprotni njenim osobnim stajalištima, da tvrtka ima gay zaposlenike, gay klijente i kako Madeline “ima pravo na svoje mišljenje, ali objavljivanje tako nečeg što je ekstremno bolno (!) i ponekad u srcu smrtonosnih svakodnevnih patnji za članove gay zajednice i njihove prijatelje nije OK.” Uz obavijest da je otpuštena zbog tog svog javnog iskazivanja stava o istospolnom braku.

Madeline kaže da nije mogla odgovoriti i objasniti svoj stav Madlin. “Poslala mi je poruku i odmah me blokirala na facebooku, i uklonila moje ime s liste osoblja. Nemam njezin broj, email niti išta drugo.” Nakon što je u nedjelju otpustila Madeline, Madlin je napisala: “Danas sam dala otkaz članici osoblja koja je javno objavila kako misli da je “OK glasati ne”. Javno objaviti da mislite na SSM-u glasati ne je, za mene, govor mržnje. Dalje ona objašnjava kako je za Madelinina uvjerenja “statistički dokazano da imaju užasan učinak” na mlade gay osobe i gay djecu.

“Želim biti glasna i jasna.

Kako smo u poslu koji se bavi djecom svake vrste, imamo obveze prema toj djeci. Svi naši djelatinci rade s ranjivim osobama…. Ranjivi. Ranjivi jer njihove divne male glavice još rastu, ranjivi jer će stvari koje sad čuju oblikovati njihov moral za budućnost i možda i cijeli život… Mi imamo gay članove osoblja. Radimo partije za obitelji gdje su roditelji gay. Organiziranom zabave na kojima sudjeluju gay djeca”, obrazložila je svoju odluku Madlin.

No kasnije se morala suočiti s provalom bijesa na internetu, pa je napisala kako Madeline ima pravo na svoje pravo govora, “ali se mora suočiti s posljedicama te slobode”. Dakle, što se nje tiče, sloboda govora je neupitna, osim što zbog nje možete dobiti  otkaz ili završiti  u zatvoru. Takva sloboda govora je postojala u SSSR-u i nacističkoj Njemačkoj, a postoji i danas u Sjevernoj Koreji, slobodni ste govoriti što vas volja ali vas to može odvesti u Gulag ili na neko slično mjesto.

Madeline pak kaže da je ona kršćanka koja ima gay prijatelje i članove obitelji, ali kako religija ima bitnu ulogu u njenoj odluci kako će glasati. “Volim sve ljude, nisam tip mrzitelja, i vjerujem da svi trebaju biti ravnopravni, ali ne mogu glasati za nešto u što ne vjerujem.”

Scarlet Reid, pravnica koja se bavi radnim pravom za kompaniju Henry Davis York, rekla je za australski Hack da Madeline ima dva pravna lijeka na raspolaganju. Jedno je savezni zakon o radu. No za to bi morala biti najmanje šest mjeseci u radnom odnosu kod poslodavca kojeg tuži, pa to otpada. Drugo je pritužba na diskriminaciju. Diskriminacija temeljem vjerskih uvjerenja doduše nije nezakonita po saveznom australskom zakonu, ali jest prema ACT zakonu. ACT diskriminacijski zakon primjenjuje se na slučajeve diskriminacije temeljem religije, ali i političkih uvjerenja, a i jedno i drugo se može odnositi na stav o istospolnim brakovima.

Madeline pak smatra da ju je Madlin diskriminativno otpustila zbog njene vjere, no ne planira sudsku tužbu. “Ne mislim da bi me to učinilo većom i boljom osobom”, kaže ona. Madlin pak smatra da osnove za tužbu nema jer Madeline nikad nije bila zaposlenica nego ugovorna djelatnica.

No za slučaj su se zainteresirali mnogi, pa i konzervativni zastupnik George Christensen, protivnik legalizacije gay brakova u Australiji. On je postavio zahtjev Australskoj komisiji za ljudska prava (HRC)  da ispita slučaj. “Gospođa Madlin je bila vrlo jasna oko toga da je otpustila ugovornu članicu osoblja iz samo jednog razloga – “Danas sam otpustila članicu osoblja koja je javno objavila da smatra da je “OK glasati ne”.”

Gospođa Madlin je onda izvukla slijedeće zaključke:

– “Glasati protiv istospolnih brakova je homofobno”
– “Javno demonstrirati tu homofobiju je govor mržnje”
– “To nije stvar osobnog mišljenja”

Nevjerojatno, Madlin također tvrdi, “Sloboda govora je tu s razlogom, a također su i posljedice”.

Imati mišljenje o gay braku i izraziti to mišljenje je nekog koštalo posla.

Komisija za ljudska prava ima vrlo jasno mišljenje o slobodi misli, savjesti, uvjerenja i mišljenja i ono je izraženo u poglavlju 18 međunarodne povelje o građanskim i političkim pravima”, piše on.

A Madeline je u međuvremenu dala i intervju za Sky News, komentatoru Andrewi Boltu. “Koja je onda poanta ovog glasanja? Ovo je demokracija, dane su nam opcije, ostavljena nam je mogućnost, kao Australcima, da glasamo da ili ne. I moje je mišljenje da glasam ne. I ne mislim da bi moj posao trebao ovisiti o tome slaže li se netko ili ne s mojim mišljenjem”.