Bazilika Sv. groba ostala uglavnom zatvorena

Nakon što je 23. svibnja najavljeno otvaranje bazilike Sv. Groba u Jeruzalemu za hodočasnike od 24. svibnja, njezina su vrata u nedjelju uglavnom ostala zatvorena, što je izazvalo nezadovoljstvo okupljenih, prenosi Kathpress, piše IKA.

Kustos Svete zemlje o. Francesco Patton okupljenim novinarima objašnjavao je da će otvaranje bazilike, dva mjeseca zatvorene zbog pandemije koronavirausa, biti postupno.

Više se hodočasnika danas okupilo još prije zore, no oko 8 sati vrata su se samo nakratko otvorila kako bi propustila skupinu pravoslavnih duhovnika i studenata i nekoliko laika. Duhovnici različitih vjeroispovijesti pred crkvom su vjernicima davali kontradiktorne informacije o tome kada će se otvoriti i o sigurnosnim mjerama kojih se treba pridržavati. Kao naprimjer da će vrata ostati zatvorena još tjedan dana, dok ne nastupi novo popuštanje mjera i dopušteni broj posjetitelja bude podignut s 50 na 100 osoba.

Kustos Patton upozorava da je zbog udjela različitih konfesija stanje složenije nego u drugim bogomoljama i zahtijeva prijelazno razdoblje u kojem će se otvaranje realizirati po etapama, jer zajednice nazočne u bazilici trebaju vremena za organizaciju naprimjer propisane distance i podjelu dezinfekcijskih sredstava.