Biskup hospitaliziran nakon što su ga napali župljani

Katolički biskup hospitaliziran je nakon što je grupa župljana napala njega, osiguranje i svećenika u 50-godišnjem sporu oko zemlje u južnoj indijskoj saveznoj državi Tamil Nudu.

Biskup dijeceze Kuzhithurai mons. Jerome Dhas Varuvel, SDB (1951.) napustio je bolnicu 12. ožujka, dva dana nakon što ga je napala grupa od oko 130 katoličkih muškaraca i žena, izvijestila je ucanews.com, prenosi Nedjelja.ba.

Zaštitar je ostao u bolnici nakon što je pretrpio ozbiljne ozljede u pokušaju da zaštiti biskupa, rekao je kancelar biskupije preč. Russel Raj.

Preč. Augustine Ponnaian, biskupijski ekonom, lakše je ozlijeđen i nije hospitaliziran.

Policija je zabilježila slučaj protiv 58 katolika, uključujući i 16 žena, optužujući ih za počinjenje ozbiljnoga kriminala kao što su oružana pobuna, zastrašivanje i uporaba oružja na način koji uzrokuje smrt.

Uhićena su dvojica, a za 56 ih se traga, jer se navodno skrivaju od policije.

"Bio je panirani napad na biskupa", rekao je preč. Ponnaian 13. ožujka za agenciju ucanews.

Župljani su čekali ispred biskupske rezidencije kako bi kada se biskup vrati sa službe s njime raspravili pitanje vezano uz zemlju.

Riječ je o zemljišnom sporu koji je nastao 1965., kada je teritorij biskupije Kuzhithurai - nastale prije samo četiri godine (2014.), bio dio biskupije Kottar.

Katolici dviju župa sporili su se oko vlasništva nad komadom zemlje u selu Appattuvilai.

Biskup Varuvel izdao je 5. svibnja 2018. dekret u kojemu rješava spor između crkve Sv. Ante i crkve Sv. Josipa.

Međutim, neki župljani župe Sv. Ante tvrdili su da rješenje ide u korist suprotne strane te su ga odbili prihvatiti zatraživši da biskup povuče dekret.

Kancelar Raj je rekao da je biskup donio na temelju preporuke odbora sačinjenog od odvjetnika, istaknutih ljudi i po sedam predstavnika svake župe.

Prosvjedi su uslijedili odmah nakon što je dekret objelodanjen, a biskup je od prosvjednika zatražio dokumentirane dokaze kako bi potvrdili svoje tvrdnje.

"Do sada ih nisu podastrli, ali žele da odluka bude preinačena u njihovu korist", objasnio je preč. Ponnaian.

Biskup Varuvel im je također dopustio da njegovu odluku ospore na civilnom sudu ali su odbili njegovu ponudu.

Kancelar je rekao da biskupija ne želi "da svi budu stavljeni iza rešetaka u ovom slučaju". Međutim, želi da policija djeluje protiv "dvije ključne osobe koje su orkestrirale zločin i organizirale ljude da napadnu biskupa na brutalan način".