Biskupi Svete zemlje osudili napade na kršćane

Katolički biskupi Svete zemlje osudili su uu zajedničkoj izjavi u petak 13. siječnja najnoviji val napada na kršćane i pozvali vlasti da poduzmu mjere protiv napadača, objavila je KNA.

Crkveni poglavari u Svetoj zemlji uz osudu napada pozvali su nadležne vlasti da pronađu odgovorne za napade i izvedu ih pred sud sukladno zakonu.

U izjavi se spominju tri ozbiljna slučaja nasilja u jednom tjednu. U Jeruzalemu je opustošeno protestantsko groblje, u Armenskoj četvrti u Starom gradu Jeruzalemu pojavio se natpis “smrt kršćanima”, a u Maalotu na sjeveru Izraela nepoznate su osobe napale libanonske kršćane okupljene u molitvi i opustošile mjesto molitve.

“Osuđujemo takve rušilačke postupke i sve oblike fizičkog i verbalnog nasilja nad osobama i imovinom na temelju vjere i svjetonazora”, napisali su katolički biskupi. Njihova izjava posebno se odnosi na slučajeve “kad su takvi napadi na ljudsku slobodu usmjereni protiv skupina koje žele izgrađivati zdravo društvo i posredovati dobre vrijednosti budućim naraštajima”.

Potpisnici izjave okupljeni su u Skupštini katoličkih ordinarija Svete zemlje (ACOHL), kojoj pripadaju Latinska jeruzalemska patrijarhija i predstavnici melkitskih, maronitskih, armenskih, sirijskih i kaldejskih katolika. Cilj suradnje u okviru ACOHL-a je produbljenje zajedništva između katoličkih zajednica različitih obreda, koordinacija pastoralne službe, potpora zajedničkim inicijativama i poticanje vrijednosti i značenja vjere.